O Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Τάσος Χανιώτης, στην εκπομπή Αθήνα –Βρυξέλλες του Γιάννη Παπαγεωργίου στον σταθμό Αθήνα 984, σχολίασε τις εξελίξεις και τις προκλήσεις κατά τα επόμενα χρόνια.
Ο Τάσος Χανιώτης στην εκπομπή “Αθήνα – Βρυξέλλες”, για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ)(10/12/2017)
O Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Τάσος Χανιώτης, στην εκπομπή Αθήνα –Βρυξέλλες του Γιάννη Παπαγεωργίου στον σταθμό Αθήνα 984, σχολίασε τις εξελίξεις και τις προκλήσεις κατά τα επόμενα χρόνια.
Σε μια από τις αρχικές του τοποθετήσεις ο κύριος Χανιώτης υπογράμμισε πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και το μέλλον του κοινοτικού προϋπολογισμού αποτελούν δύο σημαντικά ζητήματα, τα οποία όμως, όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε σε εθνικό επίπεδο δεδομένου πως η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν παρόμοιες προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων όπως η στροφή προς μια πιο αποτελεσματική ΚΓΠ, η χρήση των νέων τεχνολογιών στην γεωργία καθώς και τα πλεονεκτήματα και οι υστερήσεις της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, τονίστηκε πως η νέα περίοδος για την ΚΓΠ θα μετατοπίσει τον σχεδιασμό της ο οποίος θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται οι πόροι. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχει περισσότερη πίεση από την πλευρά των φορολογούμενων να γνωρίζουν την κατεύθυνση των πόρων της Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Χανιώτης.
Ερωτηθείς σχετικά με την απόδοση της ελληνικής παραγωγής σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., παρατήρησε πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και πως υπάρχει ζήτημα νοοτροπίας. Ενώ δηλαδή η Ελλάδα δεν υπολείπεται σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών και γεωργίας ακριβείας, παρατηρείται ωστόσο μια υστέρηση στην ενσωμάτωση των τελευταίων στην παραγωγή. Στο ίδιο μοτίβο, τονίστηκε πως ενώ η Ευρώπη εισέρχεται στην επόμενη φάση, η Ελλάδα διενεργεί καθυστερημένα τον απολογισμό των προηγούμενων ετών. Σημειώθηκε επίσης πως η δωρεάν δορυφορική κάλυψη και πληροφόρηση των αγροτών αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών την στιγμή που σε άλλες χώρες οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα ακριβές. Κληθείς να σχολιάσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής παρατήρησε, μεταξύ άλλων, τον μικρό βαθμό συνεργασίας των παραγωγών στις χώρες του νότου κάτι το οποίο, όπως δήλωσε, δεν λειτούργησε θετικά στην αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές. Τέλος, ο κύριος Χανιώτης αναφέρθηκε στις υψηλές δυνατότητες των ελληνικών προϊόντων να κερδίσουν νέους καταναλωτές καθώς παρατηρείται μία γενικότερη στροφή στην σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην σχέση τροφίμων – υγείας.
Περισσότερα εδώ