Για πρώτη φορά στα χρονικά, επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αστέρια νετρονίων. Χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές μεθόδους, κύματα βαρύτητας και φως.
Τα ρηξικέλευθα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες από τις ερευνητικές ομάδες που βρίσκονται πίσω από την ανακάλυψη των κυμάτων βαρύτητας — εργασία χάρη στην οποία τρεις από τους επικεφαλής ερευνητές τους κέρδισαν πρόσφατα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2017. 11 υπότροφοι του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου GraWIToN συμμετείχαν σε αυτήν την παρατήρηση. Το έργο χρηματοδοτείται με 3,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των Δράσεων «Μαρία Σκλοντόφσκα-Κιουρί».
Ο αρμόδιος Επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, κ. Κάρλος Μοέδας, υπογράμμισε τον μοναδικό χαρακτήρα της παρατήρησης: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση στον τομέα της αστρονομίας. Από τώρα και στο εξής, οι ερευνητές είναι σε θέση τόσο να βλέπουν όσο και να ακούν τα κοσμικά φαινόμενα για να τα κατανοήσουν καλύτερα. Είμαι υπερήφανος που η χρηματοδότηση της ΕΕ συνέβαλε στις πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους.»
Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, τόνισε ότι «η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει και πάλι ότι οι επενδύσεις μας σε άριστους ερευνητές οδηγεί σε σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα. Εν προκειμένω, τα αποτελέσματα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στη αστροφυσική, αλλά οι Δράσεις «Μαρία Σκλοντόβσκα-Κιουρί» υποστηρίζουν έρευνα που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε όλους τους τομείς».
Η ανακάλυψη θα εμβαθύνει περαιτέρω την αντίληψή μας για το σύμπαν αποδεικνύοντας ότι ο χρυσός και η πλατίνα σχηματίζονται σε μεγάλες κοσμικές συγκρούσεις. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Παρατηρητήριο LIGO στις ΗΠΑ, τον ανιχνευτή Virgo στην Ιταλία, και άλλες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ESO). Η ΕΕ έχει υποστηρίξει το ESO με πάνω από 14 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε άρθρο(link is external) του περιοδικού Horizon και σε σχετική είδηση.
Διαθέσιμο εδώ.