Ανοιχτό σε αιτήσεις συμμετοχής και πάλι το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» έως 1 Σεπτεμβρίου
19 Ιουλίου, 2017
Η Επιτροπή συνιστά το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα
19 Ιουλίου, 2017

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: δρομόλογηση δημιουργίας θέσεων εργασίας και πρακτικής άσκησης

Έξι μήνες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και μετά την αντιστοίχιση των εθελοντικών θέσεων που άρχισε τον Μάρτιο του 2017, δημιουργούνται τώρα χιλιάδες θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης.

Για τον σκοπό αυτόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει δύο έργα, επικεφαλής των οποίων είναι οι ιταλικές και οι γαλλικές δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, μέσω των οποίων έως και 6000 νέοι θα αποκτήσουν θέση εργασίας ή πρακτικής άσκησης σε τομείς αλληλεγγύης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σκοπό έχει τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών. Με χαροποιεί το γεγονός ότι, αρχής γενομένης από σήμερα, με το εναρκτήριο λάκτισμα της επαγγελματικής του πτυχής, το Σώμα θέτει όλο το δυναμικό του στην υπηρεσία των νέων μας. Σε συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και τους εταίρους επιτόπου, θα προσφέρουμε σε χιλιάδες νέους συγκεκριμένη ευκαιρία για θέση εργασίας ή πρακτικής άσκησης σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αυξήσουν τις μελλοντικές τους προοπτικές στην αγορά εργασίας.»

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Με χαρά βλέπω ότι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μεγαλώνει. Η επαγγελματική διάσταση τώρα το συμπληρώνει. Γνωρίζουμε ότι πολλοί νέοι στην Ευρώπη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους και ότι αυτή η δέσμευση θα έχει θετικές αλυσιδωτές συνέπειες για τους ίδιους. Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αποτελέσει πολύτιμη εμπειρία για τους νέους Ευρωπαίους στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.»

Τα δύο έργα με επικεφαλής τις γαλλικές δημόσιες υπηρεσιών απασχόλησης (Pôle Emploi) και την ιταλική εθνική υπηρεσία για τις ενεργές πολιτικές απασχόλησης (ANPAL) φέρνουν σε επαφή τις δημόσιες υπηρεσίες και τις οργανώσεις απασχόλησης από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τις οργανώσεις των εργοδοτών και τα ιδρύματα κατάρτισης, με σκοπό να προσφέρουν στους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών θέσεις εργασίας ή πρακτικής άσκησης σε τομείς αλληλεγγύης. Οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική ένταξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η βοήθεια προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ή η επισιτιστική βοήθεια σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τα έργα θα απευθύνονται σε εργοδότες, θα εξασφαλίζουν την αντιστοίχιση των υποψηφίων και θα παρέχουν στους συμμετέχοντες οικονομική και άλλου είδους υποστήριξη, όπως κατάρτιση. Τα έργα λαμβάνουν χρηματοδότηση πάνω από 14 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία.

Χρονοδιάγραμμα και επόμενα βήματα

Τα δύο έργα θα διαρκέσουν έως τον Μάρτιο του 2019.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αναπτύσσεται περαιτέρω και εδραιώνεται. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 100 000 θέσεις πρακτικής άσκησης μέχρι το τέλος του 2020.

Η πείρα που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο των δύο νέων έργων που δρομολογούνται θα προλειάνει το έδαφος για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης έως το 2020. Τα δύο έργα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους νέους στην εξεύρεση διασυνοριακών θέσεων έως την άνοιξη του 2019 και από κοινού με άλλα έργα θα προωθήσουν την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Ιστορικό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2016, ανήγγειλε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε όλη την ΕΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, από τη σύστασή του, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 32 000 νέοι. Τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε η αντιστοίχιση με τους οργανισμούς· έκτοτε, έχουν ενημερωθεί περίπου 11 500 άτομα και έγιναν δεκτές 460 θέσεις. Στόχος είναι η συμμετοχή 100 000 νέων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έως το τέλος του 2020.

Στις 30 Μαΐου 2017 η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σε στερεή βάση, με προϋπολογισμό 341,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και με ειδική νομική βάση. Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να διευρύνει τις ευκαιρίες για τους νέους. Εκτός από την προσφορά θέσεων εθελοντικής εργασίας, θέσεων πρακτικής άσκησης και θέσεων απασχόλησης, στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παρέχει πλέον στους συμμετέχοντες και την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης ή να προσφερθούν εθελοντικά ως ομάδα.

Για να προετοιμάσει την πρότασή της, η Επιτροπή διενήργησε μία ανοιχτή διαδικτυακή έρευνα και στοχευμένες διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, γεγονός που οδήγησε τελικά στη δημιουργία ενός φόρουμ ενδιαφερόμενων φορέων. H πρόταση για σχέδιο κανονισμού χρειάζεται τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ. Στην κοινή τους δήλωση, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της πρότασης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Περισσότερα εδώ.