Αποστολή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συνενώνει νέους που επιθυμούν να οικοδομήσουν μια κοινωνία με λιγότερους αποκλεισμούς, στηρίζοντας τα ευάλωτα άτομα και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές προκλήσεις. Προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία και εξαιρετικές ευκαιρίες στους νέους που επιθυμούν να βοηθήσουν, να μάθουν και να εξελιχθούν.
Αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
Οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης φέρνουν μαζί τους ιδέες, πεποιθήσεις και προσδοκίες. Οι φορείς που συμμετέχουν στο Σώμα πρέπει να έχουν επίγνωση των αναγκών των συμμετεχόντων καθώς οφείλουν να εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον φιλοξενίας που τους σέβεται και τους εμπνέει εμπιστοσύνη. Οι φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αφιερώνουν πολύ χρόνο, ενέργεια και πόρους για την ανάληψη δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας. Περιμένουν συνεπώς από τους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να επιδεικνύουν παρόμοιο επίπεδο σεβασμού για τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα που επηρεάζονται άμεσα από τις δραστηριότητες αυτές.
Αυτές οι γενικές αρχές δεοντολογίας λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ποικιλία των συμμετεχόντων, των φορέων και των συνθηκών υπό τις οποίες ασκούνται οι δραστηριότητες, και θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ειδικές εκάστοτε συνθήκες.
Οι νέοι που σχεδιάζουν να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά αυτό το κείμενο. Κάθε συμμετέχων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συμφωνεί να σέβεται τις παρακάτω αρχές:
- Οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ενστερνίζονται τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πιστεύουν στην επιδίωξη μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας που την χαρακτηρίζει ο πλουραλισμός, η απαγόρευση των διακρίσεων, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα
- Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, με σεβασμό των πολιτισμών και των παραδόσεών τους, και στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κατανομή ευθυνών και αμοιβαία υποστήριξη.
- Οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης επιθυμούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνία και θα πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση.
- Οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δεν πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό τους ή άλλους.
- Οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πρέπει να σέβονται τους κανόνες, την οργανωτική δομή και τις πρακτικές που διέπουν τον φορέα υποδοχής, γνωρίζοντας επίσης ότι το πλαίσιο αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των ατόμων που συμμετέχουν στη δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης οφείλουν επίσης να τηρούν τους νόμους της χώρας υποδοχής.
- Η ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πρέπει να αποτελεί πάντοτε ελεύθερη επιλογή των νέων, οι οποίοι εξάλλου μπορούν να παραιτηθούν από την εν λόγω πρωτοβουλία. Έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να αποδεχθούν οποιαδήποτε προσφορά εκ μέρους του Σώματος χωρίς αυτό να επηρεάζει τη δυνατότητά τους να αποδεχθούν άλλες προσφορές στο μέλλον.
- Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δεν συνεπάγεται την καταβολή κανενός ποσού.
- Όταν λήξει η δραστηριότητα η οποία τους ανατέθηκε, οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δικαιούνται να λάβουν πιστοποιητικό του Σώματος που βεβαιώνει τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα.
- Όταν αποδέχονται την ανάμειξή τους σε μια εθελοντική δραστηριότητα, οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης υπογράφουν σύμβαση με τον συμμετέχοντα φορέα, στην οποία περιγράφονται οι όροι της απασχόλησής τους, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Όταν πρόκειται για εργασία, η σύμβαση εργασίας εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό.
- Πριν από την έναρξη της δραστηριότητας και κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ενημερώνονται με σαφήνεια για τα καθήκοντά τους και, ανάλογα με την περίπτωση, λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση και γλωσσική υποστήριξη.
Διαθέσιμο εδώ.