Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα (17 Απριλίου) δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση..
«Μας έχουν να περιμένουμε έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 54 χρόνια, έτσι δεν είναι; (…) Μπορούμε να απευθυνθούμε στο λαό μας και να υπακούσουμε στην απόφασή του», δήλωσε ο Ερντογάν σε υποστηρικτές τους έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Απέκρουσε ξανά τις απειλές των ηγετών της ΕΕ για πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών, προσθέτοντας: «Θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε, και μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα για την ΕΕ επίσης».
Επανέλαβε την μόνιμη επωδό που χρησιμοποίησε συχνά στις ομιλίες του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύει η ΕΕ. «Αυτό που ο Γιώργος, ο Χανς ή η Χέλγκα λένε δεν μας ενδιαφέρει», είπε, χρησιμοποιώντας κοινά ευρωπαϊκά ονόματα. «Αυτό που μετράει για εμάς είναι τι λένε ο Μουράτ, ο Μεχμέτ, η Χατισέ. Αυτό που ο Αλλάχ λέει!», πρόσθεσε.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σταματήσουν τις συνομιλίες μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στο οποίο το «Ναι» κέρδισε με 51.41%.
«Με αυτό που συνέβη χθες, οι προοπτικές ένταξης (της Τουρκίας) τελείωσαν, σε πρακτικό επίπεδο», δήλωσε ο Κερν. Ο Ερντογάν επανέλαβε στην ομιλία του ότι θα μπορούσε να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή.
Η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα στο να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει την άμεση λήξη των ενταξιακών συνομιλιών. Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, ως μέρος της προσπάθειας της να ενταχθεί στην ΕΕ.
Διαθέσιμο εδώ.