Το κρίσιμο ζήτημα της στήριξης της Ελλάδας μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 βρέθηκε στο επίκεντρο του Διαλόγου των Πολιτών με την Επίτροπο, κα. Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, στο πλαίσιο εκδήλωσης η οποία έλαβε χώρα έλαβε χώρα χτες (6 Απριλίου) στην Αθήνα. Η euractiv.gr ήταν εκεί και αναφέρει.
Πλάνο Γιούνκερ
Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά με αυτό ότι: «το σχέδιο Γιούνκερ δεν βασίζεται στην παραδοσιακή επιδοματική πολιτική αλλά προϋποθέτει ιδιωτικές επενδύσεις… χρηματοδοτεί τους νέους τομείς της οικονομίας όπως πράσινες επενδύσεις, ενέργεια, ψηφιακές δεξιότητες και καινοτόμες έρευνες στη γεωργία».
Ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος στην ελληνική περίπτωση σχολίασε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται ψηλά στη λίστα αξιοποίησης του πλάνου Γιούνκερ», θέση με την οποία όμως δεν συμφώνησε απολύτως η Επίτροπος λέγοντας ότι «σας ζητώ να προχωρήσετε πιο άμεσα με την υλοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ και να συνεργαστείτε πιο στενά με τον Επίτροπο Γίρκι Κατάινεν».
Στην συνέχεια η κα. Κρέτσου είπε ότι η Κομισιόν μπορεί να παρέχει μόνο τεχνική βοήθεια στα κράτη μέλη και σε καμία περίπτωση δεν θα καθορίσει τις προτεραιότητές τους. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «δεν είμαστε Σοβιετικοί Επίτροποι».
Ερωτώμενη για το αν η ύπαρξη αιρεσιμοτήτων για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων στη νέα προγραμματική περίοδο θα αποτελέσουν τροχοπέδη, η Επίτροπος απάντησε ότι αντιθέτως θα αποτελέσουν τις δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την απορρόφηση για την απορρόφηση» και συνέχισε λέγοντας ότι οι αιρεσιμότητες θα διευκολύνουν τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος προσαρμογής στην κρίση.
Brain drain και νεοφυής επιχειρηματικότητα
Η μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων υψηλής επιστημονικής κατάρτισης αποτέλεσε επίσης αντικείμενο σχολιασμού και ανάλυσης από τους ομιλητές και τους πολίτες. Ως τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα προσανατολιστούν στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων, σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «(χτες) πήραμε την απόφαση για αύξηση κατά 19 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού και στις τρεις προσκλήσεις για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα…επίσης θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους αιτούντες που θα λάβουν βαθμολογία απάνω από 50 να ενταχθούν στο πρόγραμμα».
Ως νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανέφερε το Ταμείο Συμμετοχών και το Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα, τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο δανεισμό με ευνοϊκούς όρους. Στο ίδιο πλαίσιο ο Σχοινάς πρόσθεσε ότι «η μικρή επιχειρηματικότητα θα πρέπει να είναι στο κέντρο της ανάπτυξης».
Πιο συγκεκριμένα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε την ψήφιση δύο νομοσχεδίων από το ελληνικό κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2016 για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και για την αδειοδότηση τους, «τα οποία έπρεπε να έχουν ψηφιστεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα», όπως είπε. Επίσης, δήλωσε ότι για τις επιχειρήσεις που μπαίνουν στο ΕΣΠΑ δημιουργήθηκε ανοιχτός καταπιστευτικός από όπου μπορούν να προχωρούν σε τραπεζικό δανεισμό χωρίς εγγυητική επιστολή.
Η κα. Κρέτσου σχολίασε ότι στην προήγουμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) «δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ» αλλά επίσης επέμεινε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στη λογική της συμπληρωματικότητας των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Νησιά και προσφυγική κρίση
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση και την υποστήριξη των νησιών του Αιγαίου, τα οποία δέχονται των μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, η κα. Κρέτσου ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Κομισιόν και μάλιστα δήλωσε ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει περιοδεία τον προσεχή Ιούνιο από κοινού με τον κ. Χαρίτση.
Για τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πολιτικής στα νησιά ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «στο τέλος του 2016 προχωρήσαμε στην εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά του Αιγαίου με δέσμευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτσι ώστε να υλοποιήσουμε έργα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα».
Αναφερόμενος στην ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά σχολίασε ότι «ο καταμερισμός των πόρων δεν μπορεί να γίνεται ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε περιφέρειάς αλλά θα πρέπει να μπουν και άλλα κριτήρια», αναδεικνύοντας έτσι το ζήτημα της νησιωτικότητας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τα λεγόμενά του.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι η «η ΕΕ δεν πρέπει να είναι Βρυξελλοκεντρική» και ότι «η απόσταση των πολιτών από τις Βρυξέλλες είναι περισσότερο ψυχολογική παρά γεωγραφική». Ως τρόπο κάλυψης του χάσματος αυτού ζήτησε από τα κράτη μέλη να μην καρπώνονται μόνο τα θετικά και να επιρρίπτουν την ευθύνη για τα αρνητικά στην ΕΕ αποξενώνοντας έτσι τους πολίτες τους από το ευρωπαϊκό εγχείρημα, φέροντας το παράδειγμα της Βρετανίας ως χαρακτηριστική περίπτωση των παραπάνω.
Τέλος, ένταση προκλήθηκε όταν η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κα. Κωνσταντοπούλου πήρε το λόγο και κατηγόρησε την ΕΕ για «επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα» με την Επίτροπο να της απαντάει σε έντονο ύφος.
Περισσότερα εδώ.