Η εξεύρεση κοινού εδάφους για τη Διακήρυξη της ΕΕ για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης αποδεικνύεται δύσκολη. Στόχος της Ένωσης είναι να «επιβεβαιώσει ότι η ΕΕ είναι η σωστή απάντηση», αλλά ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για τα προβλήματα της Ένωσης. Η EurActiv Γαλλίας αναφέρει.
Οι ηγέτες της ΕΕ των 27 – χωρίς την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι – πρόκειται να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη στη Ρώμη το Σάββατο (25 Μαρτίου). Το κείμενο είναι μια λεπτή άσκηση εξισορρόπησης και οι όροι του θα πρέπει να επιλεχθούν με μεγάλη προσοχή: μετά από μια θυελλώδη τελευταία σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σημαδεύτηκε από την άρνηση της Πολωνίας να αποδεχθεί τα συμπεράσματα, η αλληλεγγύη την οποία τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ ήλπιζαν να κάνει την εμφάνισή της φαίνεται να είναι πιο εύθραυστη από ότι ποτέ.
Το τελικό κείμενο της διακήρυξης, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα (24 Μαρτίου), επιβεβαιώνει την υπερηφάνεια της Ένωσης για ότι έχει επιτευχθεί τα τελευταία 60 χρόνια. Όχι ως τυμπανοκρουσίες, αλλά «επειδή κανείς δεν θα το κάνει για μας, και 60 χρόνια ειρήνης και ευημερίας είναι μια πραγματική πηγή υπερηφάνειας», δήλωσε γαλλική πηγή. Αλλά οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ περιπλέκουν τη διαδικασία.
«Επιβεβαιώνουμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις συλλογικά, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να εμποδίσει κάποιους να προχωρήσουν πιο γρήγορα από τους άλλους», δήλωσε γαλλική πηγή, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια έχει γίνει για να αποφευχθεί η ενόχληση της Πολωνίας. Δεν υπάρχει θέμα με τη χρήση όρων όπως των «πολλών ταχυτήτων», «ενισχυμένη συνεργασία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική ορολογία στη Διακήρυξη της Ρώμης. «Πολύ απλά, δεν μπορούμε να ζητάμε τόσο την αλληλεγγύη και παράλληλα χώρο για να αναπνέουμε» δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης.
Περισσότερα εδώ.