Ο ΟΗΕ έχει εντείνει την συνεργασία του με την ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της προώθησης και υλοποίησης των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με δήλωση του κ. Φατούρου Υπεύθυνου Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο για το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) στη Euractiv.gr.
«Ήδη υπάρχει συντονιστικό όργανο στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και επίκειται η ίδρυση μηχανισμού πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών», σημείωσε ο κ. Φατούρος, ενώ εξήγησε ότι «το ζητούμενο είναι η συλλογή της πληροφορίας από τις διάφορες αποσπασματικές πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας είναι οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη να μπουν στα σχολεία. Για παράδειγμα η Γαλλία τους έχει ήδη ενσωματώσει στη διδακτέα ύλη».
Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals – SDGs) υιοθετήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, στην έδρα του Ο.Η.Ε στη Νέα Υόρκη, όπου 193 εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν για την υιοθέτηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων με σκοπό να αναλάβουν δράση απέναντι σε τρεις μεγάλες προκλήσεις μέσα στα επόμενα 15 χρόνια (έως το 2030): την ακραία φτώχεια, την ανισότητα και την κλιματική αλλαγή.
Η Οργάνωση Γη, λίγες εβδομάδες μετά την υιοθέτηση τους, ξεκίνησε την ενημερωτική εκστρατεία #Citizens4GlobalGoals, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού στα παγκόσμια θέματα βιώσιμης ανάπτυξης που θίγουν οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι και οι 169 επιδιώξεις τους. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε και η ηλεκτρονική έκδοση «Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2015 – 2030», στην ελληνική γλώσσα, η οποία παρουσιάστηκε στις 7 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
«Οι στόχοι αυτοί δεν ανήκουν σε κάποιον αλλά αφορούν όλο τον κόσμο για αυτό θελήσαμε κάποιος να μπορεί ελεύθερα να κατεβάζει το αρχείο και να μπορεί να ενημερώνεται για τους Στόχους και τις επιδιώξεις τους…Έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης υπήρξε η δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές της Οργάνωσης Γη οι οποίοι εργάζονται καθημερινά στο πεδίο» δήλωσε στη Euractiv.gr η Νατάσα Πενταγιώτη υπεύθυνη για την συγγραφή και την επιστημονική τεκμηρίωση της ηλεκτρονικής έκδοσης.
Επισημαίνεται ότι το πρώτο μέρος της εκστρατείας αφορούσε την ενημέρωση του κοινού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Οργάνωσης Γη ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Περισσότερα εδώ.