Έμφαση στην προώθηση της επιστημονικής σταδιοδρομίας των γυναικών
Αυτές τις μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τον εκατοντακισχιλιοστό υπότροφο των Δράσεων Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί.
Για να τιμήσει το ορόσημο αυτό στην ιστορία του εν λόγω θεσμού, 30 εξόχως υποσχόμενοι ερευνητές και ερευνήτριες επιλέχθηκαν για να προβάλουν της δράσεις που η ΕΕ έχει αφιερώσει στην αριστεία και στην παγκόσμια κινητικότητα στον τομέα της έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος, προ 20ετίας, το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν υπήρξε ιδιαίτερα υψηλό και 18 από τους επιλεγμένους ερευνητές είναι γυναίκες.
Ως εξέχων ερευνητής από την Ελλάδα επιλέχθηκε ο Δρ Ιωάννης Τσανάκας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), καθώς και στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας & Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας – Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας (CEA-INES) της Γαλλίας. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα διαγνωστικά βλαβών, στην αξιοπιστία και στους μηχανισμούς φθοράς φωτοβολταϊκών συστοιχιών και ηλιακών κυψελών. Ως υπότροφος Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί, δραστηριοποιείται ερευνητικά στο Βέλγιο, στο πλαίσιο του προγράμματος EU PVMINDS.
Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τον αθλητισμό, δήλωσε: «Ο εορτασμός της απονομής της 100 000ής υποτροφίας Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί είναι μια σπουδαία στιγμή για να υπενθυμίσουμε τη σημασία του προγράμματος αυτού, το οποίο υποστηρίζει τους καλύτερους και λαμπρότερους ερευνητές μας ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνιακών προκλήσεων που απασχολούν την Ευρώπη. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την προσοχή που τηρούν οι Δράσεις Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί στην ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, και, με χορήγηση ποσοστού άνω του 40% των υποτροφιών σε γυναίκες επιστήμονες, αποτελούν το κομμάτι του Προγράμματος ’’Ορίζοντας 2020’’ με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τα φύλα.»
Οι 30 επιλεγμένοι ερευνητές και ερευνήτριες αντιπροσωπεύουν τους 100 000 υποτρόφους που έχουν υποστηριχθεί από τις Δράσεις Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Η ομάδα περιλαμβάνει 28 Ευρωπαίους και Ευρωπαίες, ένα άτομο από κάθε κράτος μέλος, μία από την Κολομβία και μία από τη Νέα Ζηλανδία. Το ερευνητικό τους πεδίο καλύπτει ευρύ φάσμα, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πρωτοποριακή έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου μέχρι την πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης. Οι 30 ερευνητές και ερευνήτριες έχουν εξαιρετικό δυναμικό· συναγωνίστηκαν με 8916 προτάσεις που υπέβαλαν οι υπόλοιποι ερευνητές, από τις οποίες οι 1200 επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση.
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για Ατομικές Υποτροφίες 2017, προϋπολογισμού 249 εκατ. ευρώ περίπου, θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα. Δελτία υποβολής και τεκμηρίωση θα είναι διαθέσιμα στη διαδικτυακή πύλη Συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 εδώ.
Περισσότερα εδώ.