2.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία
9 Μαρτίου, 2017
Στοιχεία Eurostat επ’ αφορμή της 8ης Μαρτίου 2017 – Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
9 Μαρτίου, 2017

Πάνος Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Όλοι οι Έλληνες να εκφράσουν την άποψή τους για την Ευρώπη”

Συνέντευξη του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης.

Με αφορμή την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, την Τετάρτη 1 Μαρτίου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, παραχώρησε συνέντευξη στο AΠΕ-ΜΠΕ και δήλωσε ότι:

”Ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασε σενάρια, που αποτελούν ρεαλιστικές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης, με στόχο να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, που θα ενισχύσει την ενότητα των 27 και θα γεφυρώσει τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια των τελευταίων κρίσεων. Οι αρχηγοί των κρατών μελών θα κληθούν να συζητήσουν και να πάρουν θέση, πάνω σε αυτά τα σενάρια. Το μήνυμά μου προς όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες είναι να συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο που ξεκινάει και να εκφράσουν την άποψή τους για την Ευρώπη στην οποία θα ήθελαν να ζουν. Ο επόμενος σταθμός στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι η ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2017 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2017, με τελικό ορίζοντα τις επόμενες ευρωεκλογές, στις οποίες θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Τι είναι η Λευκή Βίβλος του Γιούνκερ;

Χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζούμε στην πιο ανεπτυγμένη οικονομικά ζώνη του πλανήτη σε κατάσταση ειρήνης και ελευθερίας για δεκαετίες. Παρόλα αυτά οι κρίσεις των τελευταίων ετών έβγαλαν στην επιφάνεια ανησυχίες ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πολιτών. Είναι ευθύνη λοιπόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες.

Ξεκινάμε από σήμερα μια διαδικασία δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος μας είναι η ενότητα των 27 κρατών-μελών. Η Λευκή Βίβλος που παρουσίασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραθέτει επιλογές που ενισχύουν αυτή την ενότητα. Δεν μιλάμε για μια ακαδημαϊκή άσκηση που θα μείνει στα χαρτιά. Μιλάμε για ρεαλιστικές επιλογές του πώς μπορεί η Ευρώπη των 27 να συνεχίσει να χαράζει μια κοινή πορεία. Οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών θα κληθούν να συζητήσουν και να πάρουν θέση πάνω σε αυτά τα σενάρια. Μας αφορά λοιπόν άμεσα γιατί ως Ελληνίδες και Έλληνες πρέπει να διαμορφώσουμε την ελληνική άποψη για το τι είδους Ένωση θέλουμε να έχουμε στα επόμενα χρόνια.

 

Ποια είναι τα σενάρια;

Στη Λευκή Βίβλο περιγράφονται οι κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ευρώπη κατά την προσεχή δεκαετία και κατ’ επέκταση παρουσιάζονται πέντε σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ένωση μέχρι το 2025. Τα σενάρια είναι ενδεικτικού χαρακτήρα και θα μπορούσαν ακόμα και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Ο στόχος είναι να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την διαδρομή που θα χαράξει η ΕΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία με βάση τις πολιτικές επιλογές που θα πάρουν οι αρχηγοί της σήμερα. Συνοπτικά, τα σενάρια συμπεριλαμβάνουν από το να διατηρήσουμε την κατάσταση ως έχει, μέχρι να εστιάσουμε σε λίγες κοινές πολιτικές, όπως η ασφάλεια ή κοινωνικά θέματα, που όμως θα διαμορφώνονται με πιο αποδοτικό τρόπο ή και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ενοποίηση με περισσότερες κοινές αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες. Όλα τα σενάρια έχουν θετικά και λιγότερο θετικά στοιχεία. Η ουσία είναι ότι αν δεν υπάρχει κοινό όραμα τότε δεν θα υπάρχουν και αποτελέσματα. Η ευθύνη για την κατεύθυνση της ΕΕ ανήκει στα κράτη μέλη. Η Επιτροπή διευκολύνει την διαδικασία, όπως έκανε πάντα και θα συνεχίσει να το κάνει.
Γιατί τώρα; Δεν αποδυναμώνει μια τέτοια προσέγγιση την ΕΕ;

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε ανακοινώσει ήδη από την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την δέσμευση της Επιτροπής να ανταποκριθεί στο έλλειμμα οράματος που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το Βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και με ορίζοντα την επέτειο των 60 χρόνων από την Συνθήκη της Ρώμης, αυτή είναι η ευκαιρία μας να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε. Όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται η ΕΕ με αυτή την προσέγγιση αλλά το αντίθετο. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θέλουμε να έχουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη από πριν. Το Συμβούλιο Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου θα είναι η στιγμή πιστοποίησης της νέας Ευρώπης των 27. Είναι η στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν ότι υπάρχει κοινό Ευρωπαϊκό όραμα και να δεσμευτούν ως το ποιο θα είναι αυτό.

 

Γιατί παρουσιάζει η Επιτροπή σενάρια και όχι την δική της προτίμηση;

Μα φανταστείτε μια κατάσταση που η Επιτροπή λέει “έτσι θα προχωρήσουμε, είτε σας αρέσει είτε όχι”. Θα μιλούσαμε για μια σίγουρη αποτυχία και θα ήταν λογικό. Η Επιτροπή έχει αφουγκραστεί τις ανησυχίες και δυσκολίες τω πολιτών που προέκυψαν ακριβώς από την αδυναμία των κρατών μελών να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία. Για παράδειγμα, κάποια κράτη μέλη θέλουν να προστατέψουν τους πολίτες τους από εξωτερικούς εχθρούς, αλλά δεν θέλουν κοινή αμυντική πολιτική. Άλλα κράτη θέλουν να έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους για να μετακινούνται οι πολίτες τους αλλά κλείνουν τα σύνορά τους όταν αφορά αιτούντες άσυλο. Με αυτά τα σενάρια θέτουμε τα κράτη μέλη προ των ευθυνών τους και τους ρωτάμε ευθέως “τι Ευρώπη θέλετε;”.
Ποιο είναι το προτιμότερο σενάριο για την Ελλάδα;

Δεν υπάρχει καλό ή κακό σενάριο για την Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συμμετέχοντας στην ευρωζώνη αλλά και στην ζώνη Σένγκεν για παράδειγμα. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πορεία που θα ενισχύσει την ενότητα των κρατών μελών και θα γεφυρώσει τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια των τελευταίων κρίσεων. Αυτό θα είναι θετικό για την Ελλάδα. Το μήνυμά μου προς όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες είναι να συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο που ξεκινάει από σήμερα και να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το σε ποια Ευρώπη θα ήθελαν να ζουν. Η Ελλάδα πρέπει να είναι και θα είναι στην καρδιά αυτών των ζυμώσεων για να εκφραστούν οι ανησυχίες αλλά και οι φιλοδοξίες των Ελλήνων σχετικά με την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

 

Ποια θα είναι η διαδικασία από εδώ και πέρα;

Η Λευκή Βίβλος σηματοδοτεί την αφετηρία μιας διαδικασίας κατά την οποία η ΕΕ των 27 θα αποφασίσει για το μέλλον της Ένωσης. Για να ενθαρρύνει αυτόν τον διάλογο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, θα διοργανώσουν μια σειρά από «διαλόγους για το μέλλον της Ευρώπης» στις πόλεις και τις περιφέρειες της Ευρώπης, και φυσικά στην Ελλάδα. Ο ορίζοντάς μας είναι η ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2017. Αυτό θα είναι και το σημείο εκκίνησης της νέας πορείας για την Ευρώπη των 27. Εντέλει θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσω των επιλογών που θα κάνουν στις επόμενες Ευρωεκλογές.

Περισσότερα εδώ.