Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη (15 Φεβρουαρίου) για την επέκταση της λειτουργίας του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, το οποίο θέτει μια τιμή για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά θα καταλήξουν στην σωστή τιμή; Η Euractiv εξετάζει τις προσδοκίες της μεταρρύθμισης αυτής.
Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχουν προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη, χωρίς την συνδρομή του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS), το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2005. Ο άνθρακας, η πιο ρυπογόνα μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένει η κύρια πηγή ενέργειας της ΕΕ.
Πολλοί ελπίζουν ότι η επερχόμενη μεταρρύθμιση του ETS θα ωθήσει το κόστος εκπομπής ενός τόνου CO2 στην ατμόσφαιρα πάνω από την αμελητέα τιμή των €5 που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή. «Η τουλάχιστον αποδεκτή τιμή» θα έπρεπε να είναι € 30», δήλωσε ο Μπόρις Λαγκαντίνοφ, επικεφαλής αναλυτής της Sandbag, μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά ο Λαγκαντίνοφ αμφιβάλλει ότι το προσχέδιο της μεταρρύθμισης, που συμφωνήθηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI), το Δεκέμβριο, και έχει κατατεθεί για ψηφοφορία στην Ολομέλεια αυτήν την εβδομάδα, θα πλησιάσει τον στόχο αυτό.
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι μικροεπεμβάσεις στο σχεδιασμό του ETS θα επιλύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα του συστήματος, δεδομένου ότι η αγορά θα παραμείνει πιθανότατα σε πλεόνασμα μέχρι το τέλος της φάσης 4», δήλωσε για τη μεταρρύθμιση ο Λαγκαντίνοφ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ για τη δεκαετία που αρχίζει το 2021.
Περισσότερα εδώ.