Ανάλογα με το ποια χώρα ρωτήσετε, στην Κεντρική Ευρώπη, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι είτε μια πηγή αμηχανίας σε θέματα που αφορούν τη Μόσχα ή, στην περίπτωση της Ουγγαρίας, απολαμβάνει πρωτόγνωρη εμπιστοσύνη. Οι συνεργάτες της EurActiv από την Κεντρική Ευρώπη αναφέρουν.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις διαφορές τους, μοιράζονται τις ίδιες αξίες και συνεργάζονται σε διάφορα θέματα πολιτικής. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από διάφορες πρωτοβουλίες υπέρ της δημοκρατίας και συνεργάζονται στενά σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στην Συρία και την Ουκρανία. Παρ ‘όλα αυτά, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έχουν έρθει επίσης σε αντίθεση πολλές φορές.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σειρά από ζητήματα πολιτικής στην οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος – ή στις οποίες η εξεύρεση μιας κοινής θέσης αποτελεί ζητούμενο: προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, μείωση των εκπομπών CO2 ή οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί. Ο κατάλογος είναι μεγάλος.
Οι δεσμοί δεν έγιναν ισχυρότεροι μέσω των διαπραγματεύσεων της εταιρικής σχέσης διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων. Μετά από χρόνια συζητήσεων, η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ολοκληρωθεί στο μέλλον. Τα επόμενα χρόνια μοιάζουν, τουλάχιστον για την ώρα, αβέβαια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας νεοφερμένος στον κόσμο της πολιτικής, κέρδισε την εξουσία στηριζόμενος στο κύμα λαϊκισμού. Η άνοδός του στην προεδρία ήταν απροσδόκητη και οι πρώτες αποφάσεις του δεν έκαναν τίποτα για να ανακουφίσουν τους φόβους των συμμάχων και των εταίρων της Αμερικής.
Ωστόσο, η Ομάδα των χωρών του Βίζεγκραντ (V4) παραμένει λίγο πιο ήρεμη σε σχέση με τους συμμάχους τους στη Δυτική Ευρώπη. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν είναι πιθανό να θιγούν από τις αποφάσεις του Τραμπ – και ενώ μπορεί να μην ωφελούνται σημαντικά από την αλλαγή της κυβέρνησης πέρα από τον Ατλαντικό, η έλλειψη των ζημιών είναι το κέρδος τους.
Περισσότερα εδώ.