Πριν από δύο δεκαετίες, η εισροή μισού εκατομμύριου μεταναστών έδωσε ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας. Σήμερα, η κυβέρνηση και κάποιοι ειδικοί ελπίζουν ότι το νέο κύμα μεταναστών θα κάνει το ίδιο.
Περίπου 60.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι Σύροι, Αφγανοί και Πακιστανοί, έχουν εγκλωβιστεί από πέρυσι στην Ελλάδα, και μαραζώνουν στα στρατόπεδα μετά το κλείσιμο της πόρτας προς την Ευρώπη. Αλλά σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, επωφελήθηκαν από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τις πρόσφατες αφίξεις.
«Οι πρόσφυγες που έχουμε τώρα είναι διαφορετικοί», δεδομένου ότι πολλοί εξακολουθούν να ελπίζουν να φτάσουν βόρεια Ευρώπη και δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, δήλωσε ο Σταύρος Ζωγραφάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πολλοί από τις 500.000 έως 600.000 μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια, αντιθέτως, εντάχθηκαν γρήγορα στην ελληνική κοινωνία, αναλαμβάνοντας θέσεις εργασίας στον τομέα της γεωργίας και των κατασκευών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνέβαλαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας τη δεκαετία του 2000, καθώς η χώρα αναπτύχθηκε σημαντικά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, και της υιοθέτησης του ευρώ το 2001.
Σήμερα, όμως, η κατάσταση αφορά το αντίθετο: η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει τα τελευταία επτά χρόνια λόγω της κρίσης χρέους και τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν. Και παρόλο που η ΕΕ έχει συνδράμει τη χώρα με εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει με τη διαχείριση της ροής των μεταναστών, ιδιαίτερα όσον αφορά την στέγαση, «προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά», δήλωσε ο Ζωγραφάκης.
Περισσότερα εδώ.