Η Κομισιόν, δήλωσε χθες (25 Ιανουαρίου) ότι οι έκτακτοι συνοριακοί έλεγχοι, οι οποίοι επιβλήθηκαν μετά την κρίση του μεταναστευτικού θα πάρουν μια τελική τρίμηνη παράταση έως τα μέσα Μαΐου, αλλά η Γερμανία θέλει να τους διατηρήσει ακόμη περισσότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία να επεκτείνουν χρονικά τους ελέγχους στα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν, πέρα από την λήξη τους το Φεβρουάριο. «Αυτή την στιγμή έχουμε προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους. Αυτά είναι έκτακτα μέτρα για μια έκτακτη κατάσταση», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος προτείνοντας την επέκταση της διάρκειας των εσωτερικών ελέγχων.
Κατέστησε ωστόσο σαφές, ότι θέλει να αποκαταστήσει ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο σύνολό του: «Είναι ζήτημα τριών μηνών για να επανέλθει η κατάσταση στο φυσιολογικό».
Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία θα διεξάγει εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου στις οποίες το μεταναστευτικό και η ασφάλεια θα είναι εξέχοντα ζητήματα, επιθυμεί την επέκταση των μέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελεί υπό αυστηρότερο έλεγχο από ότι στο απόγειο της κρίσης, γεγονός το οποίο είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, θα προτείνει σήμερα την αλλαγή της νομικής αιτιολόγησης για τους συνοριακούς ελέγχους σε θέματα ασφάλειας. Μετά από την σειρά επιθέσεων στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία το 2015 και το 2016, το Βερολίνο βλέπει επιθυμεί να διατηρήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες – κυρίως από τον πόλεμο στην Συρία – και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015. Αν και ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστα μικρός σε σύγκριση με τα 500 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, προκάλεσε έντονες διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για το ποιος θα τους παρέχει φροντίδα. Η ΕΕ έκτοτε επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα της και σκλήρυνε την στάση της σχετικά με τη χορήγηση ασύλου. Μόνο 360.000 άνθρωποι εισέρευσαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος μετά από μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία μείωσε τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα.
Περισσότερα εδώ.