Η ΕΕ θα μπορούσε σύντομα να εντατικοποιήσει την εκπαίδευση και να ενισχύσει τον εξοπλισμό της ακτοφυλακής της Λιβύης για την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών στα ύδατα της βορειοαφρικανικής χώρας, σύμφωνα με μια πρόταση της ΕΕ η οποία είδε το φως της δημοσιότητας από το AFP το Σάββατο (21 Ιανουαρίου).
Η Μάλτα, η οποία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, συνέλαβε την ιδέα ως βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αποτροπή μια νέας έξαρσης της λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη, όταν έρθει η άνοιξη. Η ναυτική αντιμεταναστευτική δύναμη επέμβασης της ΕΕ, γνωστή ως Επιχείρηση Sophia, δεν έχει ακόμα την έγκριση ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την Τρίπολη για να επιχειρήσει στα ύδατα της Λιβύης. Η πρόταση της Μάλτας για «ενδυνάμωση των Λιβυκών δυνάμεων» αμφισβητεί κατά πόσον είναι «πολιτικά ρεαλιστικό» να αναμένει κανείς ότι οι ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ θα είναι σε θέση να επιχειρούν εντός των υδάτων της Λιβύης κατά τους προσεχείς μήνες.
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει επομένως τη δημιουργία μιας «γραμμής προστασίας πολύ πιο κοντά στα λιμάνια προέλευσης» των σκαφών των λαθρεμπόρων, σύμφωνα με την πρόταση. Αυτή βρίσκεται στα ύδατα της Λιβύης, «με τις δυνάμεις της Λιβύης στην πρώτη γραμμή, αλλά και με την ισχυρή και διαρκή στήριξη της ΕΕ», αναφέρεται στην πρόταση, η οποία προετοιμάζεται από τη Μάλτα σε συμφωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τη Λιβυκή ακτοφυλακή, την οποία άρχισε να εκπαιδεύει η ΕΕ και να της παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό από τον περασμένο Οκτώβριο.
Περισσότερα εδώ.