Η ΕΕ επιχειρεί να αντιμετωπίσει πιο δραστικά την προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με χθεσινή ψηφοφορία, ενέκρινε την αύξηση του προϋπολογισμού για ένα ετήσιο πρόγραμμα, προκειμένου να εντοπίζονται και να αντικρούονται ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Πιο συγκεκριμένα θα ενισχυθεί με περισσότερο προσωπικό μία ομάδα που αποτελείται από 11 διπλωμάτες, οι οποίοι εντοπίζουν και αποδομούν τη ρωσική προπαγάνδα στο διαδίκτυο, ενώ θα μπορούσε να δοθεί ώθηση και σε ένα ακόμη πρόγραμμα που στοχεύει ενάντια στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά είναι γεγονός ότι αυξάνεται η βούληση των νομοθετών να υπάρξει παρέμβαση στην προπαγάνδα και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που εξαπλώνονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η ψηφοφορία έρχεται μερικές ημέρες μετά τη δημόσια αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ σε ψευδείς ειδήσεις που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.
Το Facebook έχει δεχθεί έντονη κριτική για το πλήθος ψευδών ειδήσεων που φιλοξενεί, λόγω του αλγορίθμου του, καθώς στην αρχική σελίδα εμφανίζονται πληροφορίες, ανάλογα με το ιστορικό περιήγησης του χρήστη.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση επικοινωνίας μέσω ‘θαλάμων ηχούς’, ειδικά στο Facebook», όπως δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΕ.
Το επόμενο έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει έρευνα για το πώς οι εταιρείες social media χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να εμφανιστούν πληροφορίες με βάση τα ενδιαφέροντα των χρηστών. Ένας υπάλληλος της Επιτροπής δήλωσε τον περασμένο μήνα στη EurActiv.com ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει νέους κανόνες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα διαδικτυακά ΜΜΕ φιλτράρουν τις πληροφορίες.
Περισσότερα εδώ.