Η νέα συμφωνία «Privacy Shield» ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντιμετωπίζει μία δεύτερη νομική πρόκληση, καθώς τίθενται υπό έλεγχο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για το διατλαντικό εμπόριο και τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Η γαλλική συμβουλευτική εταιρεία για την προστασία της ιδιωτικότητας, «La Quadrature du Net», η ΜΚΟ παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών «Γαλλικό Δίκτυο Δεδομένων» και το δίκτυο FDN έχουν προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο, κατά της συμφωνίας «Privacy Shield», ακολουθώντας τα βήματα της ιρλανδικής «Οργάνωσης Ψηφιακών Δικαιωμάτων».
Η συμφωνία «Privacy Shield» πραγματοποιήθηκε φέτος, αντικαθιστώντας την προηγούμενη συμφωνία «Safe Harbour» για τη μεταφορά δεδομένων σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ, καθώς είχε απορριφθεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, λόγω υποψιών για πρόσβαση των ΗΠΑ σε προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων. Η νέα συμφωνία δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων των Ευρωπαίων σε διακομιστές των ΗΠΑ. Τα δεδομένα θα αφορούν πληροφορίες Ανθρωπίνου Δυναμικού, το ιστορικό περιήγησης των χρηστών, καθώς και κρατήσεις ξενοδοχείων.
Περισσότερες από 500 εταιρείες-έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την «Privacy Shield», ανάμεσά τους η Google, η Facebook και η Microsoft, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επεξεργάζεται πάνω από 1.000 αιτήσεις εταιρειών.
Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολίτών της ΕΕ, παρέχοντάς τους ένα μέσο έννομης προστασίας σε περίπτωση διαφορών, όπως και την παροχή ενός νέου διαμεσολαβητή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο συγκεκριμένος φορέας θα ασχολείται με τις καταγγελίες Ευρωπαίων για περιπτώσεις αμερικανικής κατασκοπείας.
Περισσότερα εδώ.