Έντονη κριτική έχει ασκηθεί στο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», καθώς τα αποτελέσματα του προγράμματος όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι απογοητευτικά. Οι παραινέσεις για αλλαγές έγκεινται κυρίως στο ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει να αυξηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας στους νέους.
Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Εγγύηση για τη Νεολαία» για πρώτη φορά εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη το 2013, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα, η ανεργία των νέων στην ΕΕ παραμένει στο 19% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανέρχεται στο 50,3%, ενώ στην Ισπανία φτάνει στο 43,9%.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή καθοδήγησης στον χώρο εργασίας, στην τετράμηνη κατάρτιση νεαρών ατόμων που έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση είτε είναι ήδη άνεργοι. Ως προς αυτό, ο Τομ Βράιενς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τη Νεολαία (ETUC), δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι «απογοητευτικά» μέχρι στιγμής.
Παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί, το ποσοστό των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης δεν έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που η πρωτοβουλία που ξεκίνησε. Επιπλέον, πολλοί νέοι κατευθύνονται προς επισφαλείς και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, η ETUC έχει προτείνει τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για την απασχόληση και την κατάρτιση από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη.
Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις, είναι γενικά αποδεκτό ότι δεν υπάρχει κάποια «μαγική συνταγή», όταν πρόκειται για την εύρεση εργασίας από νέους ανθρώπους, ειδικά στο παρόν οικονομικό κλίμα.
Περισσότερα εδώ.