Η μετανάστευση ήταν o κύριος λόγος για τον οποίο οι μισοί σχεδόν Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλείου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε δηλώσει, «Θα προτιμούσα η Βρετανία να ήταν φτωχότερη αλλά με λιγότερους μετανάστες», άποψη την οποία συμμερίζονται και οι Βρετανοί, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ σχετικά με τις ολέθριες οικονομικές συνέπειες ενός Brexit, μεγάλος αριθμός πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε με βασικό κριτήριο τη μετανάστευση.
Ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση της Βρετανίας στο ελληνικό χρέος και κίνδυνοι που σχετίζονται με άλλες ασταθείς οικονομίες της ευρωζώνης, αποτέλεσαν επίσης λιγότερο σημαντικούς παράγοντες για όσους ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης.
Μακράν ο πιο σημαντικός λόγος για την αποχώρηση ήταν η ανάκτηση του ελέγχου της νομοθετικής διαδικασίας, και ιδίως της μεταναστευτικής πολιτικής. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι (47,8%) πίστευαν ότι ήταν «ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας και να ορίσουμε τη δική μας πολιτική μετανάστευσης», σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Survation ITN.
Περισσότερα εδώ