Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επ’ ευκαιρία της 10ης Ευρωπαϊκής ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων, καλεί σήμερα σε ανανέωση των κοινών προσπαθειών ανά την Ένωση για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. Με την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια συνολική πολιτική ανασκόπηση των έργων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που χρηματοδοτήθηκαν από την Επιτροπή από το 2004 έως το 2015. Η παρούσα ανασκόπηση αποτελεί μια από τις τελευταίες 40 δράσεις προτεραιότητας που παρατίθενται στην στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία λήγει το 2016.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Σήμερα, μια δεκαετία από τότε που θεσπίσαμε την Ευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, καλούμε για ανανέωση του ενδιαφέροντος για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Η εμπορία ανθρώπων πρέπει να σταματήσει. Σήμερα, οι νέες τάσεις απαιτούν εντατικοποίηση των προσπαθειών από όλους μας: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ιδίως τα πλέον ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά, υποφέρουν γνωρίζοντας τρομακτικές εμπειρίες στα χέρια των διακινητών. Τα κέρδη από την εκμετάλλευση τους καταλήγουν στα ίδια δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που καταπολεμούμε καθημερινά με τις πολιτικές μας στον τομέα της ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, στηρίζοντας τα κράτη μέλη μας σε αυτόν τον αγώνα, νομικά, επιχειρησιακά και οικονομικά. Το οφείλουμε σε κάθε ένα θύμα ξεχωριστά».
Η συντονίστρια της δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων, κα Μύρια Βασιλειάδου, προσέθεσε: «Θα στηριχτούμε τώρα στα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, η οποία εξετάζει τα έργα που χρηματοδότησε η Επιτροπή στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα αυτό. Οι προτεραιότητές μας θα πρέπει να εστιαστούν τόσο στον προσδιορισμό και την έγκαιρη και αποτελεσματική στήριξη των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, στη δίωξη των διακινητών ανθρώπων, την αντιμετώπιση της αλυσίδας της εμπορίας, και τη βελτίωση των γνώσεων και της κατανόησης της εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής δεδομένων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Παράλληλα με τη διαρκή βελτίωση των χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, με σκοπό την καλύτερη στήριξη των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, αναμένουμε ότι τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις νομικές και πολιτικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Διαθέσιμο εδώ.