Νέοι και πρόθυμοι να αλλάξουν την Ευρώπη. Έτσι, είναι οι νικητές του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν. Στις 11 και 12 Οκτωβρίου, οι νικητές επισκέφτηκαν το ΕΚ και παρουσίασαν τα έργα τους στην επιτροπή Πολιτισμού του ΕΚ, μίλησαν με τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς και ακολούθησαν τους ευρωβουλευτές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο για πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν νέοι άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών, που προάγουν την κατανόηση, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης, και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα.
Στην τελετή απονομής του βραβείου, στις 3 Μαΐου, παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Όλοι συμφώνησαν ότι , το βραβείο αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών τους, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουν τις ιδέες τους και στο εξωτερικό.
Το σχέδιο που δημιούργησαν οι μαθητές της Β2 του Λυκείου Πυργετού με τίτλο “Αναζητώντας τον Καρλομάγνο” επελέγη ως το δεύτερο καλύτερο σχέδιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο επιχειρεί μέσα από ένα έξυπνο διαδραστικό παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων, συνδυάζοντας μια “παραδοσιακή μακέτα από χαρτόνι” και το διαδίκτυο, να εξετάσει την – για πολλούς – αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Κάρολου του Μέγα. Εστιάζει στους κανόνες δικαίου που ίσχυαν την εποχή του Καρλομάγνου και τους αντιπαραβάλει με το τι ισχύει σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική πολιτική καθώς οι μαθητές προέρχονται από μια ημιαστική – αγροτική περιοχή, καθώς και την πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Μας βοήθησε τόσο πολύ, κάναμε μια εφαρμογή για να παίζουμε εμείς”, δήλωσε η Χαρίκλεια Μπλουγούρα, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει την ελληνική αποστολή.
“Το βραβείο μας βοήθησε να κάνουμε το έργο μας γνωστό στην Ευρώπη και τώρα, εκτός από την Ιταλία συμμετέχουν άλλες 10 χώρες. Θα θέλαμε να το επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη στο μέλλον, ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές και να βοηθηθούν περισσότεροι πρόσφυγες”, δήλωσε η Μπενεντέτα Τουρίν, εμπνευστής του σχεδίου InteGREAT, που κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Ο νικητής του τρίτου βραβείου Τίμαν Χάιντελκ, που εκπροσωπούσε το βρετανικό σχέδιο Young European Leadership, είπε ότι στόχος του Συνεδρίου που διοργάνωσαν ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη αλλά και το μέλλον της. “Το βραβείο έφερε αναγνωσιμότητα στα μέλη της ομάδας που εργάστηκαν εθελοντικά. Τώρα θέλουμε να επεκτείνουμε το σχέδιο μας σύμφωνα με το πενταετές μας πλάνο”, πρόσθεσε.
Επόμενα βήματα
Οι νέοι μεταξύ 16 και 30 ετών μπορούν να υποβάλλουν τα έργα τους από τις 28 Οκτωβρίου για το Βραβείο Καρλομάγνου 2017.
Διαθέσιμο εδώ.