Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει στόχο τον διπλασιασμό του ποσού της χρηματοδότησης που διατίθεται από το επενδυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό και ως «Σχέδιο Γιούνκερ». Ωστόσο, αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από τη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Taggespiegel.
«Επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας», δήλωσε ξεκάθαρα ο Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο μήνα. Για τη δημιουργία νέων θέσεων, είναι αναγκαίος ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης, τόνισε.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό τη χρηματοδότηση των ενεργειακών, ψηφιακών και ερευνητικών προγραμμάτων. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το σχέδιο βασίζεται στην κινητοποίηση 315 δις και ο Γιούνκερ θέλει να γίνουν 630 δις ευρώ.
Ωστόσο, το Βερολίνο δε μοιράζεται τον ίδιο ενθουσιασμό με το Γιούνκερ για περισσότερες επενδύσεις. Σε ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής των Πρασίνων, Μανουελ Σαραζίν, ο Γενς Σπαν από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι η αύξηση του συμφωνηθέντος ποσού είναι περιττή.
Ο Σαραζίν, εκπρόσωπος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις των Πρασίνων, ήθελε επίσης να μάθει τη θέση του Βερολίνου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να επεκτείνει την αρχική διάρκεια ζωής του Σχεδίου Γιούνκερ από τρία σε έξι χρόνια, μέτρο που θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Δεκεμβρίου.
Οικονομολόγοι, όπως ο Ματίας Κόλατζ Άνεν των Σοσιαλδημοκρατών, διοικητικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), έχουν από καιρό ζητήσει την επέκταση του σχεδίου σε έξι χρόνια, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να μην γίνει πλήρως αποτελεσματικό χωρίς αυτή.
Ωστόσο, ο Σπαν δήλωσε ότι μια «διεξοδική αξιολόγηση» των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών του ΕΤΣΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με την επέκτασή του πέρα από το 2018.
Περισσότερα εδώ.