Ένας νέος αμφιλεγόμενος νόμος ελέγχου των εξαγωγών δέχεται κύμα επικρίσεων από εταιρείες νέων τεχνολογιών της ΕΕ που ανησυχούν ότι θα καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές σε έναν επταετή νόμο και απαιτεί ειδικούς ελέγχους εξαγωγών για τα λεγόμενα είδη διπλής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τεχνολογίες επιτήρησης θα ενταχθούν σε ένα νόμο ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο μπορεί να συναντήσει εμπόδια μέχρι και τη στιγμή που θα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια ομάδα διπλωματών από εννέα χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) απέστειλε στην Επιτροπή έγγραφο με το οποίο αντιτίθεται στους περιορισμούς του νέου νόμου για τα προϊόντα τεχνολογίας που θα μπορούσαν να διακόψουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός της ΕΕ.
Κάποιοι θα είναι ευτυχείς για τη νέα πρόταση. Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να αποτελέσει επιτυχία για το ΕΚ και τις ΜΚΟ που έχουν υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι των εξαγωγών για προϊόντα της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, ορισμένες κυβερνήσεις έκαναν χρήση λογισμικού που έχουν αγοράσει από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να κατασκοπεύουν τους διαδηλωτές.
Ωστόσο, στην τελική πρόταση που δημοσιεύεται σήμερα, ο κατάλογος αυτός μειώνεται στο μισό. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός παρακολούθησης, το λογισμικό ανίχνευσης εισβολών, τα κέντρα παρακολούθησης, τα συστήματα καταχώρησης δεδομένων και της ψηφιακής εγκληματολογίας όλα θα πρέπει να εγκριθούν από τις εθνικές εξαγωγικές αρχές.
Περισσότερα εδώ.