Τη διαβεβαίωσή της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο μετά την απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ, εξέφρασε η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου. Η Βρετανή πρωθυπουργός παρέθεσε τις απόψεις της σχετικά με την αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων όπως η τρομοκρατία, η μαζική μετανάστευση, η σύγχρονη σκλαβιά, ενώ εξέφρασε την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί ο οργανισμός ο οποίος μετρά πλέον 71 χρόνια ζωής.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, «το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν υπήρξε ένας εταίρος στην καρδιά των διεθνών προσπαθειών προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία για όλους τους ανθρώπους και έτσι θα παραμείνει».
Το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου προκάλεσε ανησυχίες σε αρκετούς επενδυτές και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή στη Βρετανία από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τη μεγαλύτερη πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.
Επίσης, οι σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα αποδυναμώσει τη Δύση σε σχέση με την Κίνα και τη Ρωσία, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθώς και προκαλώντας πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η Βρετανία παραμένει ωστόσο μία ισχυρότατη δύναμη ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς δαπανά τα μεγαλύτερα ποσά σε εξοπλιστικά. Επιπλέον, κατέχει το δικαίωμα βέτο στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ έχει στην κατοχή της τέσσερα υποβρύχια με πυρηνικούς βαλιστικούς πυραύλους.
Περισσότερα εδώ.