Τη θέση ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να ζητούν άσυλο στη πρώτη ασφαλή χώρα στην οποία φτάνουν θα διατυπώσει η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.
Η κα Μέι θα ζητήσει μία «διαφορετική παγκόσμια προσέγγιση» στο θέμα της μαζικής μετανάστευσης με στόχο τη μείωση του τρέχοντος μεγέθους της «ανεξέλεγκτης μετακίνησης πληθυσμών».
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα πει κατά την ομιλία της ότι δεν είναι προς το συμφέρον των μεταναστών και προσφύγων να εκτίθενται στους κινδύνους των παράτολμων ταξιδιών που επιχειρούν διασχίζοντας σύνορα, αλλά ούτε και προς το συμφέρον των χωρών τους να τις εγκαταλείπουν. Θα προσθέσει ότι η μαζική μετανάστευση περιορίζει τον θετικό αντίκτυπο των διαθέσιμων πόρων βοήθειας και παράλληλα μειώνει τη λαϊκή υποστήριξη για τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής.
Η Τερέζα Μέι θα προτείνει επίσης τη λήψη μέτρων για την καλύτερη διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, καθώς και την ενίσχυση του δικαιώματος όλων των χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους και της ευθύνης τους «να σταματούν τις χωρίς έλεγχο μεταναστευτικές ροές».
Πριν αναχωρήσει για τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων η κα Μέι είπε: «Δεν μπορούμε απλώς να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτής της κρίσης, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες που βρίσκονται στη ρίζα της».
Η προσέγγιση της Τερέζα Μέι φαίνεται να μη διαφέρει από τη μέχρι τώρα γραμμή που τηρούσε η βρετανική κυβέρνηση υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο τέως Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί η Βρετανία στο έδαφός της σε 20.000 άτομα εντός τεσσάρων ετών και μάλιστα μόνο πρόσφυγες από καταυλισμούς σε χώρες γειτονικές της Συρίας. Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες της Μέσης Ανατολής που φιλοξενούν μεγάλους καταυλισμούς προσφύγων.
Αυτή η στάση της βρετανικής κυβέρνησης έχει διχάσει τους πολίτες, με τους επικριτές να ζητούν αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα. Η κα Μέι δέχεται ήδη πιέσεις για να συναινέσει στην αύξηση του ορίου για τους πρόσφυγες που έχει θέσει ο προκάτοχός της. Μεταξύ άλλων ο τέως προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ρόουαν Γουίλιαμς κατέκρινε μαζί με άλλους 200 θρησκευτικούς ηγέτες την «πολύ αργή, πολύ χαμηλή και πολύ στενή» αντίδραση της χώρας του.
Περισσότερα εδώ.