Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, επιστροφή στην Κύπρο για συνέχιση εντατικών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών, σμίκρυνση τους στο ελάχιστο, ώστε να επιτρέψει τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Αυτό είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας από την ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων χθες. Βασικό στοιχείο και του κοινού ανακοινωθέντος είναι η εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες λύσης ενόψει και της αποχώρησής του στο τέλος του χρόνου (τον Οκτώβριο θα εκλεγεί ο νέος).
Παρόλο που η εικόνα που δόθηκε είναι αυτής της «συγκρατημένης ευφορίας», είναι σαφές πως ενώ υπάρχουν συγκλίσεις, παραμένουν και βασικές διαφορές. Με βάση και τη χθεσινή συνάντηση-συζήτηση και κοινό ανακοινωθέν- προκύπτουν τα εξής:
Πρώτον, εμπλοκή του Γ.Γ. μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που αφορά τον ίδιο καθώς μετά τον Οκτώβριο θα πακετάρει και θα είναι υπό αναχώρηση.
Δεύτερον, τίθεται το ερώτημα εάν μπορούν να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα μέσα σε μερικούς μήνες, όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι. Εάν δεν υπάρξει επιδιαιτησία, την οποία απέρριψε χθες ο Πρόεδρος δημόσια, τότε τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν μπορούν να ισχύσουν, καθώς οι διαφορές και οι εκκρεμότητες είναι πολλές.
Τρίτον, σε σχέση με την πρόοδο και τις διαφορές, όπως περιγράφονται, εγείρονται εύλογα ερωτήματα. Αναφέρεται πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλά από τα εκκρεμή θέματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και του περιουσιακού. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν «ορισμένες ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ακόμη». Ποιες οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφορές; Ακόμη σε σχέση με την ασφάλεια και το εδαφικό σημειώνεται ότι από αυτές τις αρχικές τοποθετήσεις έχει διαφανεί ότι οι απόψεις παραμένουν μακριά, τονίζεται ωστόσο ότι «υπάρχει σθεναρή αποφασιστικότητα για επίλυση (των διαφορών) τους κατά ένα αμοιβαία αποδεκτό τρόπο».
Δεν είναι ευχή που εκφράζεται ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά εκτίμηση. Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται σε κάποια δεδομένα;
Της χθεσινής συνάντησης με τον Ακιντζί, είχε προηγηθεί συνάντηση του Προέδρου με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα και τους συνεργάτες του στο Προεδρικό, για να συζητήσουν περισσότερο θέματα που αφορούν το υπό διαμόρφωση σκηνικό στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, στη συνάντηση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, αρχικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν μόνο στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Μετά από αυτό, κλήθηκαν οι δύο διαπραγματευτές για συζήτηση θεμάτων που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Η συνάντηση συνεχίσθηκε στην παρουσία όλων των συμβούλων και έγινε ουσιαστικά συζήτηση για την τελική διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος. Οι εμπλεκόμενοι είχαν ενώπιον τους προσχέδιο επί του οποίου προέβησαν σε σχόλια και συμφώνησαν σε αλλαγές.
Περισσότερα εδώ.