Η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα αποτελεί σημείο καμπής για την απάντηση της ΕΕ στη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες φέρεται να υιοθετούν την εναλλακτική θέση των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία), η οποία προτείνει την αρχή της «ευέλικτης αλληλεγγύης» αντί των ποσοστώσεων της μετεγκατάστασης.
Η ομάδα Βίσενγκραντ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε στη σύνοδο της Μπρατισλάβα σχετικά με το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, έθεσε επί τάπητος κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, με κυριότερο αυτό της μετανάστευσης. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ελεύθερο να αποφασίζει σχετικά με το μερίδιο που θα έχει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ανάλογα με τις εμπειρίες και τις δυνατότητές του.
Ο όρος «ευέλικτη αλληλεγγύη» δεν αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ευρωπαϊκό διάλογο, καθώς πριν μερικούς μήνες, η Σλοβακία σε συνεργασία με την Αυστρία είχε παρουσιάσει ένα επιτυχημένο πρότζεκτ στο Gabčíkovo όπου είχε φιλοξενήσει σε καταλύματα πρόσφυγες που είχαν κάνει αίτημα ασύλου στην Αυστρία. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας είχε φέρει ως παράδειγμα κάποια ανθρωπιστικά προγράμματα απευθυνόμενα σε πρόσφυγες στις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ένα ακόμη παράδειγμα που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ομάδας Βίσενγκραντ είναι η βοήθεια που έχει παράσχει κατά το παρελθόν για την ενδυνάμωση των συνόρων ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα.
Περισσότερα εδώ.