Ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης 2016
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ εκφώνησε σήμερα την Ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το 2016 ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προβαίνοντας σε απολογισμό του παρελθόντος έτους και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του για το επόμενο έτος. Σκιαγράφησε δε τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή θα αντεπεξέλθει στα πλέον πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: «Οι επόμενοι 12 μήνες είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλουμε να επανενώσουμε την Ένωσή μας. Η Ευρώπη είναι ένα σχοινί με πολλές κλωστές – λειτουργεί μόνο όταν τραβάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση: τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια. Και οφείλουμε να αποδείξουμε για άλλη μία φορά ότι αυτό είναι δυνατόν, σε επιλεγμένους τομείς όπου απαιτούνται κατεπειγόντως κοινές λύσεις. Συνεπώς προτείνω ένα θετικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές δράσεις για τους επόμενους δώδεκα μήνες».
Η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνοδεύτηκε από την έγκριση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στον τομέα των επενδύσεων, της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, της ένωσης κεφαλαιαγορών και της ασφάλειας, κάνοντας έτσι άμεσα τα λόγια πράξη.
Κύρια μηνύματα της ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης το 2016
Η Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία
«Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι μας εργαζόμαστε με ενότητα και κοινό στόχο και αφήσουμε στην άκρη τις αντιπαλότητες μεταξύ των θεσμικών οργάνων για τις αρμοδιότητες. Μόνο τότε θα μπορέσει η Ευρώπη να είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της.»
«Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να υποστηρίξουν το σκεπτικό της ενότητας. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει στη θέση τους.»
«Τα μεγάλα, δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης δεν πρέπει να υποκύψουν στον λαϊκισμό. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δειλιάζει όταν έρχεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία.Αντιθέτως, τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν μια Ευρώπη που προστατεύει».
Διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής
Ελεύθερη κυκλοφορία: «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε να πέφτουν Πολωνοί εργαζόμενοι θύματα παρενόχλησης, ξυλοδαρμού ή ακόμα δολοφονίας στους δρόμους του Harlow. Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή αξία, όπως είναι και η καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού.»
Θανατική ποινή: «Εμείς οι Ευρωπαίοι σαφώς τασσόμαστε κατά της θανατικής ποινής. Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην αξία της ανθρώπινης ζωής και την σεβόμαστε.»
Εμπόριο: «Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά αποτελεί την καλύτερη και πιο προοδευτική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί ποτέ η ΕΕ. Θα συνεργαστώ μαζί σας και με όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία αυτή το συντομότερο δυνατόν.»
Προστασία δεδομένων: «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τα κεφάλια τους να καταγράφουν την κάθε τους κίνηση ούτε τις εταιρείες να αποθηκεύουν το κάθε κλικ τους με το ποντίκι. Στην Ευρώπη, η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι καίριας σημασίας. Πρόκειται για ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»
Απόσπαση εργαζομένων: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν την ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο. Η Ευρώπη δεν είναι η Άγρια Δύση, αλλά μια κοινωνική οικονομία της αγοράς».
Ανταγωνισμός: «Στην ΕΕ, οι καταναλωτές προστατεύονται από τα καρτέλ και τις καταχρήσεις από ισχυρές εταιρείες. Αυτό ισχύει και για εταιρείες-γίγαντες όπως είναι η Apple. Στην Ευρώπη δεν αποδεχόμαστε ισχυρές εταιρείες να συνάπτουν παράπλευρα παράνομες συμφωνίες για την φορολογία τους. Η Επιτροπή διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία. Αυτή είναι η κοινωνική πλευρά του δικαίου του ανταγωνισμού.»
Βιομηχανία χάλυβα: «Έχουμε ήδη 37 ισχύοντα μέτρα antidumping και μέτρα κατά των επιδοτήσεων για την προστασία της χαλυβουργίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Χρειάζεται, ωστόσο, να κάνουμε περισσότερα. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο να στηρίξουν την Επιτροπή ώστε να ενισχυθούν τα μέσα της εμπορικής μας άμυνας. Δεν θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως αφελείς ελεύθεροι έμποροι, αλλά να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε πιο έντονα στις πρακτικές dumping, όπως κάνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.»
Γεωργικός τομέας:«Η Επιτροπή στέκεται πάντα στο πλευρό των γεωργών μας, ιδίως όταν αυτοί περνούν δύσκολες στιγμές, όπως συμβαίνει τώρα. Δεν δέχομαι ότι το γάλα είναι φθηνότερο από το νερό.»
Μια Ευρώπη που ενδυναμώνει
Πνευματικά δικαιώματα: «Θα ήθελα οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι συγγραφείς να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους, είτε αυτή γίνεται σε στούντιο ή από το σπίτι τους, είτε μεταδίδεται μέσω διαδικτύου ή όχι, είτε δημοσιεύεται σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά.»
Συνδεσιμότητα:«Προτείνουμε σήμερα να εφοδιάσουμε όλα τα χωριά και τις πόλεις της Ευρώπης με ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο γύρω από τα κύρια κέντρα δημόσιας ζωής έως το 2020.»
Επενδύσεις και απασχόληση:«Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στη νεολαία της, ιδιαίτερα στους νέους που αναζητούν εργασία και στις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Σήμερα, προτείνουμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στο διπλάσιο και να διπλασιάσουμε τις χρηματοοικονομικές του ικανότητες.»
«Δεν μπορώ και δεν θα δεχτώ ότι η λεγόμενη γενιά της χιλιετηρίδας ενδέχεται να είναι η πρώτη σε διάστημα 70 ετών που θα είναι φτωχότερη από τη γενιά των γονιών τους.»
Αλληλεγγύη: «Η αλληλεγγύη είναι ο σύνδεσμος που κρατάει την Ένωσή μας ενωμένη. Γνωρίζω όμως ότι η αλληλεγγύη πρέπει να προσφέρεται οικιοθελώς. Πρέπει να είναι από καρδιάς. Δεν μπορεί να επιβληθεί.»
Μετανάστευση:«Σήμερα ξεκινάμε ένα φιλόδοξο Επενδυτικό Σχέδιο για την Αφρική και τις Γειτονικές Χώρες που έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει 44 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 88 δισ. ευρώ εάν τα κράτη μέλη συνεισφέρουν. Το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική και τις Γειτονικές Χώρες θα προσφέρει βοήθεια σε εκείνους που διαφορετικά θα υποχρεωθούν να πραγματοποιήσουν επικίνδυνα ταξίδια σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.»
Η Ευρώπη που υπερασπίζεται
Τρομοκρατία: «Όπως σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο στο πένθος, έτσι πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και στην αντίδρασή μας».
«Απέναντι στη χειρότερη όψη της ανθρωπότητας πρέπει να μείνουμε πιστοί στις αξίες μας, στους εαυτούς μας. Είμαστε στην πραγματικότητα δημοκρατικές κοινωνίες, πλουραλιστικές κοινωνίες, ανοικτές και ανεκτικές. Αλλά η ανεκτικότητα δεν μπορεί να εξαργυρωθεί με την ασφάλεια μας».
Ασφάλεια: «Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας με την νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Θέλω να δω μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον 200 επιπλέον συνοριοφύλακες και 50 επιπλέον οχήματα να εγκαθίστανται στα εξωτερικά σύνορα της Βουλγαρίας».
Η Ευρώπη στον κόσμο: «Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από την στρατιωτική ισχύ των άλλων, ούτε να αφήνει τη Γαλλία να προασπίζει μόνη της την τιμή της στο Μάλι».
«Για να είναι ισχυρή η Ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να καινοτομήσει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Γι’ αυτό θα προτείνουμε πριν το τέλος του χρόνου ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ώστε να απογειώσουμε την έρευνα και την καινοτομία».
Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Συρία: «Η Φεντέρικα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος μας και δική μουAντιπρόεδρος, κάνει καταπληκτική δουλειά. Αλλά πρέπει να γίνει η Ευρωπαία Υπουργός Εξωτερικών μας, μέσω της οποίας όλες οι διπλωματικές υπηρεσίες των μεγάλων και των μικρών χωρών αδιακρίτως θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν πλεονεκτήματα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο λόγος που απευθύνω έκκληση για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Συρία».
Ένωση άμυνας: «Η Ευρώπη πρέπει να σκληρύνει τη στάση της. Αυτό ισχύει πάνω απ’ όλα στον τομέα της αμυντικής μας πολιτικής. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν, να ομαδοποιήσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες υπό τη μορφή μόνιμης διαρθρωτικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι ήλθε ο καιρός να αξιοποιήσουνε αυτή τη δυνατότητα.»
Μια Ευρώπη που αναλαμβάνει τις ευθύνες της
«Καλώ καθένα από τους 27 ηγέτες καθοδόν προς τη Μπρατισλάβα να αναλογιστούν τρεις λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρία πράγματα για τα οποία επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη υπεράσπισής τους. Και για τα οποία στη συνέχεια είναι έτοιμοι να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα.»
«Ζήτησα από όλα τα μέλη της Επιτροπής μου να είναι έτοιμοι και έτοιμες να συζητήσουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, την Κατάσταση της Ένωσής μας στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που ο καθένας και η καθεμιά τους γνωρίζει καλύτερα. Επειδή η Ευρώπη μπορεί να οικοδομηθεί μαζί με τα κράτη μέλη, ποτέ εναντίον τους.»
«Δεν είναι σωστό όταν οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αποφασίσουν από μόνες τους για την απαγόρευση ή όχι της χρήσης της γλυφοσάτης στα ζιζανιοκτόνα, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξαναγκάζουν την Επιτροπή να λάβει απόφαση. Θα αλλάξουμε λοιπόν αυτούς τους κανόνες – επειδή αυτό δεν είναι δημοκρατία.»
«Πολιτικός σημαίνει να διορθώνεις τα τεχνοκρατικά σφάλματα αμέσως μόλις συμβούν. Η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφάσισαν από κοινού να καταργήσουν τα τέλη περιαγωγής στα κινητά. Πρόκειται για υπόσχεση την οποία θα τηρήσουμε. Όχι μόνο για όσους πραγματοποιούν διήμερα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό. Όχι μόνο για τον παραθεριστή που περνά δύο εβδομάδες στον ήλιο. Αλλά και για τους διακινούμενους εργαζόμενούς μας. Και για τα εκατομμύρια των σπουδαστών Erasmus που σπουδάζουν στο εξωτερικό για ένα ή δύο εξάμηνα. Θα δείτε ένα νέο, καλύτερο σχέδιο την επόμενη εβδομάδα. Η περιαγωγή πρέπει να είναι ίδια με την παραμονή στην πατρίδα.»
«Η ανάληψη ευθύνης σημαίνει επίσης υπευθυνότητα έναντι των ψηφοφόρων. Γι’ αυτό θα προτείνουμε την αλλαγή του αφηρημένου κανόνα που προβλέπει την υποχρεωτική παραίτηση των Επιτρόπων από τα καθήκοντά τους όταν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις ευρωπαϊκές εκλογές. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Επιτρόπους να επιδιώκουν το αναγκαίο ραντεβού με την δημοκρατία. Και όχι να το εμποδίζουμε.»
Περισσότερα εδώ.