Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μια περίοδο προβληματισμού μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένα από τα μέλη της, φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση μιας πιο μεταβλητής γεωμετρίας, σύμφωνα με την οποία ζητούν να ευθυγραμμιστούν με βάση την περιφερειακή συγγένεια.
Εν όψει της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα την επόμενη εβδομάδα (16 Σεπτεμβρίου), κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν για να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης μετά το Brexit, διάφορες ομάδες εντός της ΕΕ είτε εμφανίζονται για πρώτη φορά είτε ενισχύονται.
Η ένωση της Μεσογείου
Την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου), ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει τους ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτα να συναντηθούν στην Αθήνα για να σχηματίσουν μια στρατηγική συμμαχία ομοϊδεατών ηγετών.
Η συνάντηση στην Αθήνα αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να ταχθεί εναντίον της αυστηρότητας που κηρύσσεται από τη Βόρεια Ευρώπη, και κυρίως από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Μετά το Brexit, είναι σαφές ότι η νότια Ευρώπη αισθάνεται ενισχυμένη, ακόμη και αν η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες αυτές την εμποδίζει να ασκήσει την επιρροή που επιδιώκει να έχει.
Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν τεράστιο χρέος και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Για την Ισπανία, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο αδυνατώντας να σχηματίσει κυβέρνηση για περισσότερο από έξι μήνες, η ένωση της νότιας ΕΕ δεν είναι ακόμα σε θέση να ασκήσει την επιρροή που επιθυμεί.
Περισσότερα εδώ.