Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, έδειξαν θάρρος και αυταπάρνηση και έσωσαν χιλιάδες ζωές, που ήταν σχεδόν καταδικασμένες. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους «αφανείς» ήρωες, οι κόποι τους τελικά αναγνωρίστηκαν και πλέον μοιράζονται το Βραβείο Νάνσεν για τους Πρόσφυγες 2016 που απονέμει κάθε χρόνο η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Πρόκειται για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), που διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα, καθώς και την Αλληλεγγύη Λέσβου (πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ), η οποία προσέφερε καταφύγιο σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι 2.500 εθελοντές της ΕΟΔ διασώζουν ανθρώπους από το 1978. Πέρσι η ΕΟΔ διεξήγαγε 1.053 επιχειρήσεις και έσωσε 2.500 ζωές. Πολλοί εργάστηκαν μέρα και νύχτα, με τη χρήση των περιορισμένων πόρων και συχνά διακινδυνεύοντας τις ζωές τους. Έδειξαν εξαιρετικό θάρρος και επιμονή μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, ένας χειριστής διασωστικού σκάφους και γενικός γραμματέας της οργάνωσης, είναι ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη που ασχολείται με το εμπόριο. Όπως και οι συνάδελφοί του, εργάζεται σε εθελοντική βάση και ασχολείται με τα πάντα, από την εκπαίδευση των μελών έως τις σχέσεις με τα ΜΜΕ.
«Νομίζω ότι είναι κάτι στη καρδιά σου που σε ωθεί στο να γίνεις εθελοντής», δηλώνει. «Φυσικά, πολλές φορές είμαστε φοβισμένοι. Αυτό είναι αυτό που μας κρατά ζωντανούς. Εάν δεν φοβάσαι, δεν είσαι άνθρωπος», τονίζει ο πατέρας δύο παιδιών.
Ο Γιάννης Χαραλάμπους, ένας 33χρονος νοσηλευτής και εθελοντής της ΕΟΔ στο νησί της Σάμου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, παίρνοντας συχνά κλήσεις από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα ακόμη και στα μέσα της νύχτας. Ξέρει πόσο σημαντική μπορεί να είναι μια γρήγορη απάντηση. Στο νερό, χρειάζονται μόλις 30 λεπτά για να πάθει κανείς υποθερμία.. Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν με θερμοπληξία, αφυδάτωση, τραυματισμούς και άλλα ιατρικά προβλήματα.
Ο Χαραλάμπους δεν θα ξεχάσει ποτέ την εικόνα δύο παιδιών που επέπλεαν νεκρά κρατώντας το ένα το άλλο. Πέθαναν από υποθερμία πριν οι διασώστες προλάβουν να τα προσεγγίσουν. Ο Παναγιώτης Κωνσταντάρας, γεωργός ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του δύτη στη Λέσβο, θυμάται αμέτρητα άψυχα σώματα κάτω από αναποδογυρισμένες βάρκες. Για πολλούς εθελοντές, το 2015 ήταν τραυματικό. Αλλά, συχνά εύρισκαν δύναμη ο ένας στον άλλο. «Μιλήστε», συμβουλεύει Κωνσταντάρας, «ή το νερό θα πληγώσει την καρδιά σας».
Περισσότερα εδώ.