Μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, δήλωσε:
«Οι σημερινές συναντήσεις ήταν μια καλή ευκαιρία για να έχουμε μια ειλικρινή, ανοιχτή και παραγωγική συζήτηση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας μετά από εβδομάδες άσκοπης αποξένωσης.
Η Τουρκία είναι εταίρος της ΕΕ υποψήφια χώρα προς ένταξη. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλούμε ανοιχτά για να επισημάνουμε την πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για να συμμετέχουμε εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Σήμερα, για άλλη μια φορά σταθερά και ξεκάθαρα καταδίκασα την απόπειρα πραξικοπήματος. Η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημοκρατία στην Τουρκία παραμένει ακλόνητη. Έχω αποτίνει φόρο τιμής στο θάρρος των Τούρκων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και για να εκτροχιάσουν τα σχέδια των συνωμοτών. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της δημοκρατικής επαγρύπνησης των πολιτών και της ενότητας των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων. Κάποιοι πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα για αυτό τον σκοπό: αξίζουν όλη τη τιμή και την ευγνωμοσύνη μας. Σήμερα εξέφρασα επίσης τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα των αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν τη χώρα.
Η απόπειρα εναντίον της δημοκρατίας ήταν τεράστιας σημασίας και απαιτούνται έκτακτα μέτρα για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ωστόσο, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των μέτρων και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να ξεφύγει από την αρχή της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου.
Πρέπει επίσης να θυμόμαστε πάντα, στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ότι η δημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή πράξη ψηφοφορίας: τα δημοκρατικά πρότυπα απαιτούν πολυφωνία, ένα ζωντανό τύπο, διάκριση των εξουσιών και ελεύθερους βουλευτές με ανεξάρτητη εντολή. Σήμερα αποτίνουμε επίσης φόρο τιμής στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η οποία ήταν άμεσα στο στόχαστρο των συνωμοτών.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει βαρυσήμαντες προκλήσεις: ένα θανατηφόρο πόλεμο στο κατώφλι της, συνεχή αναταραχή στην νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μια διαφαινόμενη τρομοκρατική απειλή, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, καθώς και προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και μια περίπλοκη οικονομική κατάσταση. Οι Τούρκοι πολίτες δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Μερικές από αυτές τις προκλήσεις δοκιμάζουν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία, η κοινή χρήση πληροφοριών και η τεχνογνωσία μας είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολλαπλές κρίσης. Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί και πρέπει να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο. Με το να γυρνάμε την πλάτη μας ο ένας στον άλλο θα βλάπταμε τους πολίτες και στις δύο πλευρές.
Σήμερα, επανέλαβα τη συνεχιζόμενη προσήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου (2016), συμπεριλαμβανομένης της ελευθεροποίησης των θεωρήσεων βίζας, υπό την προϋπόθεση ότι οι απαιτούμενοι όροι προς αυτό τον σκοπό τηρηθούν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει υποστηρικτής της προώθησης και εμβάθυνσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. ”
Διαθέσιμο εδώ.