Οι μεταναστευτικές ροές από τις ακτές της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.
Η συμφωνία των προσφύγων ΕΕ-Τουρκίας το Μάρτιο είχε απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, καθώς οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα παρουσίασαν σημαντική μείωση.
Όμως, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Άγκυρα, καθώς και η τρέχουσα πολιτική αναταραχή στη χώρα φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην συμφωνία για το προσφυγικό με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, τις τελευταίες 10 ημέρες έχει καταγραφεί στο Αιγαίο αυξημένος αριθμός νέων αφίξεων.
«Φαίνεται ότι οι διαδρομές άνοιξαν εκ νέου και ως εκ τούτου το παιχνίδι του κυνηγητού ξεκίνησε και πάλι», σημείωσαν πηγές.
Το νησί της Λέσβου σήμερα φιλοξενεί 3.495 μετανάστες και πρόσφυγες, η Χίος 2.509 και η Σάμος 1.030.
Πηγή είπε στην EurActiv ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια με την κατάσταση στην Τουρκία και θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ένα άλλο πιθανό σενάριο θα μπορούσε να είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στις Βρυξέλλες, ιδίως μετά την πρόσφατη διαμάχη για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
«Σε εγρήγορση»
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει διαφορά στους αριθμούς».
«Δεν είναι συγκλονιστικοί [οι αριθμοί] αλλά παρατηρήσιμοι», είπε στην EurActiv.com, προσθέτοντας ότι υπάρχει βάσιμη ανησυχία στους πολίτες.
«Το λέω με αυτοσυγκράτηση, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε.
Η Περιφερειάρχης είπε, επίσης, ότι η μεταναστευτική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό, με τη Λέσβο να βιώνει μείωση της τάξεως 68% συγκριτικά με το 2015.
Κομισιόν: Δεν έχει αλλάξει κάτι
Η Επιτροπή, όμως, υποστηρίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές ακολουθούν μια κανονική τάση.
Αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία νέων αφίξεων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό είπε στην EurActiv ότι οι αριθμοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη τάση των μειωμένων αφίξεων λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
«Η ΕΕ συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ακόμη και όταν πρόκειται για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία», τόνισε η αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν το ίδιο από την τουρκική πλευρά και ότι «η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό θα συνεχιστεί».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δευτέρα (25 Ιουλίου) την ΕΕ ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό.
Αλλά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αντέδρασε, λέγοντας ότι η ΕΕ σέβεται τις δεσμεύσεις της και ότι «οι ισχυρισμοί για το αντίθετο δεν είναι αληθινοί».
Η EurActiv εξέτασε τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που επικαιροποιεί τις νέες αφίξεις σε καθημερινή βάση.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι κατά την περίοδο 11-15 Ιουλίου- όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος – οι νέες αφίξεις προς την Ελλάδα ήταν συνολικά 292.
Από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου, 382 νέες αφίξεις καταγράφηκαν, και τις τελευταίες πέντε ημέρες (24-28 Ιουλίου), ο αριθμός έχει φτάσει σε 547.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης είπε στην EurActiv ότι πράγματι παρατηρήθηκε μια «οριακή αύξηση».
«Ωστόσο, δεν έχουμε σαφή εικόνα αν η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα επηρεάσει ουσιαστικά τη συμφωνία των προσφύγων με τις Βρυξέλλες σε σημαντικό βαθμό», τόνισε Έλληνας αξιωματούχος.
Πάντως, αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η συμφωνία τελικά δεν θα επηρεαστεί, καθώς η κυβέρνηση της Άγκυρας θα αυξήσει τον έλεγχο στα σύνορά της φοβούμενη την «απόδραση» φυγάδων.
Διαθέσιμο εδώ.