ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Αντίθετα με την συνήθη παράδοση, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να μην στηρίξει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τράμπ στις αμερικανικές εκλογές, εξαιτίας της άρνησής του για ισχυρούς δεσμούς με την ΕΕ, είπε στην EurActiv.com ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Antonio López-Istúriz.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει το κόμμα του την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.
Η ευρωατλαντική ιδέα
Σύμφωνα με τον López-Istúriz, το κύριο κριτήριο για την στήριξη του ΕΛΚ θα εξαρτηθεί από τις πεποιθήσεις των υποψηφίων για τις μελλοντικές ευρωατλαντικές σχέσεις, καθώς και τη στάση του υποψηφίου επί σημαντικών πολιτικών όπως τα οικονομικά, η ασφάλεια και το μεταναστευτικό.
Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα πάρει επίσημη θέση για το θέμα στη συνέλευσή της στις 5-6 Σεπτεμβρίου μετά από συζητήσεις με τα εθνικά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο αξιωματούχος του ΕΛΚ τόνισε ότι το κόμμα του διατηρεί στενές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, και τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και τους Δημοκρατικούς, ειδικά με τις «μετριοπαθείς» πτέρυγες και των δύο καθώς και με εκείνους που στηρίζουν την ενίσχυση των ευρωατλαντικών δεσμών.
«Και στα δύο κόμματα υπάρχουν πτέρυγες, που υπερασπίζονται αυτή τη θέση [ενίσχυση των δεσμών]», είπε.
Ο López-Istúriz εξήγησε ότι στις εκλογές του 2008, το ΕΛΚ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Τζον Μακέιν, ιδίως για την υποστήριξη της διατλαντικής ιδέας και ο τότε υποψήφιος, Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε έναν προσανατολισμό περισσότερο εστιασμένο στον Ειρηνικό.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ, τόνισε ότι κανένας υποψήφιος δεν προέβη σε αρκετά ισχυρή δέσμευση για τις διατλαντικές σχέσεις.
«Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ ήταν ουδέτερο και δεν στήριξε κανέναν υποψήφιο», τόνισε.
Όχι στον Τράμπ, ανοιχτό παράθυρο στην Κλίντον
Ερωτηθείς σχετικά με την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, ο López-Istúriz είπε στην EurActiv.com ότι είχε καταστεί σαφές ότι «ο πιο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τράμπ, έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος ενάντια σε έναν ισχυρό διατλαντικό δεσμό», που σημαίνει ότι καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο για το ΕΛΚ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.
Ωστόσο, άφησε την πόρτα ανοιχτή για να υποστηρίξει το Δημοκρατικό Κόμμα.
«Τώρα, θέλουμε να ακούσουμε το Δημοκρατικό υποψήφιο, να μάθουμε για το πρόγραμμά της και τις απόψεις της σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις, προκειμένου να αποφασίσουμε αν θα υποστηρίξουμε τους Δημοκρατικούς», τόνισε, προσθέτοντας ότι ως Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ και ως μισός Αμερικανός «πάντα αντιμετωπίζα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή αυτά τα κόμματα που στηρίζουν τις διατλαντικές σχέσεις στην ΕΕ, καθώς και στις ΗΠΑ».
Η σύνοδος των Ρεπουμπλικάνων
Ο αξιωματούχος συνέχισε, λέγοντας ότι η ψηφοφορία Brexit δεν επηρέασε καθόλου την απόφαση του ΕΛΚ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να υποστηρίξει τον ένα ή τον άλλον υποψήφιο, αλλά σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε έναν κρίσιμο ρόλο.
«Για το μόνο πράγμα που λυπάμαι είναι ότι μέχρι τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ως γέφυρα στις διατλαντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ […] και τώρα, λόγω Brexit, δεν θα έχουν αυτή την κρίσιμη θέση πια».
Ερωτηθείς εάν θα παραστεί στη σύνοδο των Ρεπουμπλικάνων στις 18-21 Ιουλίου στο Κλίβελαντ, απάντησε:
«Όχι, εγώ δεν θα παραστώ. Ωστόσο, θα διατηρήσω τις τακτικές συναντήσεις μου με τους καλούς φίλους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κογκρέσου και της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον και σε άλλα μέρη, αλλά όχι στην ίδια την σύνοδο».
Διαθέσιμο εδώ.