Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δήλωσαν χθες (4 Ιουλίου) ότι η απόφαση σοκ της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ δεν θα επηρεάσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο μπλοκ.
Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και Σερβία θέλει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αλλά δρόμο ακόμη φαίνεται να έχουν Αλβανία και ΠΓΔΜ. Στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, η ΕΕ έχει υποσχεθεί την προοπτική ένταξης όταν είναι έτοιμες.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση πριν από το 2020, και ακόμη και η ημερομηνία αυτή φαίνεται ρεαλιστική.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ θα πλήξει την προσχώρηση της Σερβίας, καθώς και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προειδοποιούν οι αναλυτές.
«Η βρετανική απόφαση σε καμία περίπτωση δεν επιδρά στις δεσμεύσεις που λαμβάνονται σε σχέση με τις χώρες των Βαλκανίων», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στο Παρίσι.
«Θα πρέπει να τηρηθούν», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει αλλάξει τίποτα», είπε. «Αυτό είναι που φοβούνται οι χώρες αυτές».
Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης».
Όπου οι υποστηρικτές του Brexit θεωρούν την ΕΕ ως παρεμβατική στην εθνική κυριαρχία, πολλοί στα Δυτικά Βαλκάνια – μια περιοχή εκτεταμένης φτώχειας και αναταράξεων – βλέπουν το μπλοκ των 28 εθνών ως φάρο σταθερότητας και ευημερίας.
Διαθέσιμο εδώ.