Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να βρει μακροπρόθεσμη προοπτική, να καθορίσει τις αξίες της και να ορίσει ένα σχέδιο για τα επόμενα 15 χρόνια, το οποίο πρέπει να επικυρωθεί από ένα πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την La Tribune.
O Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου το νέο πολιτικό κόμμα En marche! θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 12 Ιουλίου, δύο μέρες πριν την ετήσια προεδρική ομιλία της Γαλλίας, συμμερίζεται την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται μια σημαντική αναμόρφωση.
Πώς όμως πρέπει να γίνει αυτό; Ο Macron παρουσίασε μια στρατηγική η οποία υπαγορεύει και μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Με τη δημοκρατική αναγέννηση στον πυρήνα του εγχειρήματος, το μέλλον της ΕΕ θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο κάθε κράτους μέλους, αλλά ταυτόχρονα σε όλη την ΕΕ.
Λαμβάνοντας την πρωτοβουλία
Για τον Υπουργό της Οικονομίας, το σχήμα του μπλοκ που θα προκύψει μετά το δημοψήφισμα- είτε πρόκειται για μια ΕΕ 27 χωρών είτε μόνο αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης- είναι μικρής σημασίας.
«Έχουμε κολλήσει στη σκέψη ότι ορισμένες γεωγραφικές ρυθμίσεις θα ήταν απαράδεκτες», δήλωσε στο Aix Economic Forum την Κυριακή (3 Ιουλίου). «Καθυστερήσαμε την ενοποίηση στην Ευρωζώνη γιατί δεν θέλαμε να ταράξουμε τους Βρετανούς και τους Πολωνούς και ειδού πώς μας ευχαρίστησαν».
Οι χώρες που επιθυμούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία «δεν πρέπει να διστάσουν», ανέφερε ο υπουργός. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής. Για τα θέματα φορολογίας, κοινωνικής πολιτικής, άμυνας και κοινής επενδυτικής πολιτικής, ορισμένα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να προσπαθήσουν να συγκλίνουν».
Ξεχωριστός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης
Πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται «περισσότερη αλληλεγγύη και μεγαλύτερη ώθηση». «Αυτή είναι η Aχίλλειος πτέρνα μας», είπε. «Δεν θα το επιτύχουμε μέσω απλού συντονισμού. Χρειαζόμαστε περισσότερη ολοκλήρωση σχετικά με τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική και μια επενδυτική πολιτική η οποία θα έχει έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης».
Μακροπρόθεσμα, ο Μακρόν πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, «στην καρδιά του τι σημαίνει ενιαία αγορά». Ωστόσο, η ερμηνεία του είναι διαφορετική από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θεώρησε την ενιαία αγορά σαν μια σειρά από εμπόδια που έπρεπε να γκρεμιστούν, «καθιστώντας την ενιαία αγορά μια υπερφιλελεύθερη άσκηση».
«Το DNA της ενιαίας αγοράς είναι η ελευθερία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχουμε ξεχάσει αυτή την τρίπλευρη προσέγγιση. Έχουμε ξεχάσει τη ρύθμιση».
Και η μεγαλύτερη πρόκληση μακροπρόθεσμα είναι «ο επαναπροσδιορισμός του κοινού μας συμφέροντος. Όλοι μιλούν για την Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο ο καθένας στα δικά του συμφέροντα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι ένα μοιραίο παράδοξο: διαχειριζόμαστε το βραχυπρόθεσμο, αλλά δεν κοιτάμε το μέλλον, πρέπει να βρούμε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σπρώχνουμε την Ευρώπη μπροστά χωρίς την υποστήριξη των πολιτών της».
Η λύση
Για να επιτευχθεί αυτό, ο Μακρόν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «δημοκρατικά συνέδρια στα 27 κράτη μέλη για να καθορίσουμε τις κοινές μας αξίες, για ένα 15ετές έργο. Οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να ακολουθηθούν από «ένα δημοψήφισμα, όχι σε εθνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Διαθέσιμο εδώ.