Στη συνάντηση που είχαν οι 27 ηγέτες χωρίς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, έδωσαν την υπόσχεση να παραμείνουν ενωμένοι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ειδικά μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε το Brexit.
Η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ αλλά από την άλλη θέλει ειδικό καθεστώς στην ελευθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, περιορίζοντας εν ολίγοις την μετανάστευση των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι 27 κατέστησαν σαφές ότι το Λονδίνο δεν υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εάν πρώτα δεν σεβαστεί στο ακέραιο και τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ, που περιλαμβάνουν και την ελεύθερη κυκλοφορία.
«Δεν θα υπάρχει ενιαία αγορά αλά καρτ», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συμβουλίουο Ντοναλντ Τουσκ.
Επανέλαβαν επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, ανεπίσημη ή επίσημη, έως την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, να ξεκινήσει δηλαδή και επίσημα η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.
Φόβος των Βρυξελλών είναι ότι οι Βρετανοί θα ξεκινήσουν σύντομα επαφές σε διμέρές επίπεδο με τους 27 και θα προσπαθήσουν να σπάσουν την ενότητα της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν διμερείς συμφωνίες για το Brexit.
Η Γαλλία βλέπει «ευκαιρίες»
Στο μεταξύ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία είναι αυτή που τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση μετά το Brexit και ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει «ευκαιρίες».
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι οι κανόνες στη Γαλλία πρέπει να «προσαρμοστούν» περιλαμβανομένων των «φορολογικών» κανόνων, ώστε “η χρηματοοικονομική αγορά του Παρισιού να γίνει πιο ελκυστική”.
Διαθέσιμο εδώ.