Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραιτηθεί λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος και λόγω της ανάγκης να «αλλάξουν οι συνήθειες» του τρόπου που λειτουργεί την Κομισιόν τα τελευταία δύο χρόνια, είπε σήμερα ο Τσέχος ΥΠΕΞ Λουμπομίρ Ζαοραλέκ.
Ο Ζαοραλέκ ανέφερε ότι κάποιος στην ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει «ευθύνη» για την ψήφο των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσουν από την ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δω τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά», επεσήμανε ο ίδιος.
Η EurActiv μίλησε και σε άλλους διπλωμάτες από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι δεν έφτασαν να ζητήσουν την παραίτηση Γιούνκερ, αλλά παραδέχθηκαν ότι οι χώρες τους θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κίνηση για να «απολύσουν» τον Γιούνκερ στην διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει αύριο (28 Ιουνίου), «αν υπήρχε μια τέτοια κίνηση».
«Η κατάσταση αλλάζει ώρα με την ώρα. Πρέπει να στείλουμε μηνύματα στα κοινά μας ότι ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να ακούνε. Υπήρξαν πολλά πράγματα που έγιναν λάθος και πρέπει να μιλήσουμε για αυτό ανοιχτά», δήλωσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη.
Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις Γιούνκερ, ο διπλωμάτης απάντησε λέγοντας ότι η χώρα του βρίσκει «κατάλληλες» τις δηλώσεις Μέρκελ. «Ναι, η Επιτροπή έχει την ευθύνη για την έκβαση του Brexit. Ναι, έχει, είναι τόσο απλό», είπε ο διπλωμάτης. Και συνέχισε: «Υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα που κάνει η Επιτροπή και εκνευρίζουν τους ανθρώπους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά δεν εναπόκειται σε μένα να σχολιάσω εάν θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση του Προέδρου, ή αν θα πρέπει να αλλάξει πορεία δράσης. Αυτό το αποφασίζουν οι ηγέτες», είπε.
Διαψεύδει η Κομισιόν
Ερωτηθείς εάν ο Γιούνκερ έχει αποφασίσει να παραιτηθεί ή όχι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής της Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η απάντηση εμπεριέχεται σε δύο γράμματα και αρχίζει από «Ν».
Ερωτηθείς από την EurActiv.com για τις συνέπειες της ψηφοφορίας Brexit την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχοινάς απάντησε ότι δεν ήταν η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, η οποία διενέργησε το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Έτσι, αυτοί που πρέπει να εξαγουν συμπεράσματα από αυτό είναι εκείνοι που κάλεσαν για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Σχοινάς.
Διαθέσιμο εδώ.