Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Γιβραλτάρ που ψήφισαν για να παραμείνει στην ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πλέον αντιμέτωπες με εκκλήσεις για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το μέλλον τους.
Η Σκωτία ψήφισε 45% -55% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, αλλά το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας στο Εδιμβούργο κατέστησε σαφές ότι η απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ, αν η Σκωτία ψήφιζε να παραμείνει, θα μπορούσε να προκαλέσει τις συνθήκες για ένα δεύτερο τέτοιο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Νωρίς την Παρασκευή (24 Ιουνίου), ο πρωθυπουργός της Σκωτίας είπε απλά: «Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στο πλαίσιο της ΕΕ».
«Η Σκωτία ψήφισε ξεκάθαρα και αποφασιστικά να παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 62 έως 38%».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε σήμερα ότι η «ευρώπη είναι ανοιχτή σε νέα κράτη μέλη», κάτι που ερμηνεύτηκε σε σαφή αναφορά στη Σκωτία.
Συνηθισμένος στις προκλητικές παρε,βάσεις του, ο Ντόναλντ Τράμπ χαρακτήρισε «υπέροχη και φανταστική» την βρετανική έξοδο από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την προοπτική ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προς το νότο.
Ο Μάρτιν Μαγκίνες Martin του Sinn Fein, έχει ήδη ζητήσει δημοψήφισμα για ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Στην Ισπανία, η Μαδρίτη έχει ήδη προτείνει την «μοιρασιά» της κυριαρχίας επί του Γιβραλτάρ, εάν τη Βρετανία ψήφιζε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στο υπερπόντιο έδαφος να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Διαθέσιμο εδώ.