Μια άλλη οπτική, για το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα διαχυθούν σε βάθος χρόνων, ανέπτυξε σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στέλνοντας παράλληλα ισχυρό μήνυμα ανάληψης της ιδιοκτησίας του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση.
Δύο φορές στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος, ενώ περιέγραψε μια διαδικασία όπου μόνο εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το Μνημόνιο θα ενεργοποιηθούν -εφόσον χρειάζεται και όσο χρειάζεται- τα περιβόητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.
Απαραίτητη προϋπόθεση, χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις, η Ελλάδα να υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο ανέπτυξε ο κ. Ρέγκλινγκ (στη συνέχεια θα μιλήσουν Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Τζιαμαρόλι και Ντρούντι, οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών), η διάχυση σε βάθος χρόνου των μέτρων διευθέτησης του χρέους δεν γίνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ευρώπη είναι απρόθυμη να δώσει έξτρα ανάσες. «Το αντίθετο μάλιστα, είναι ένα σημάδι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια», υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το τρίτο Μνημόνιο.
«Είναι μια προσέγγιση βήμα βήμα. Αυτό είναι το πρέπον για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τίθενται τα σωστά κίνητρα για τη συμμόρφωση με το υπολειπόμενο Μνημόνιο και δεύτερον, διότι η μη εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση του συνολικού πακέτου μέτρων δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πόση ελάφρυνση πραγματικά χρειάζεται τα επόμενα χρόνια -καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια- και έτσι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφεύγουν να δώσουν είτε υπερβολική ελάφρυνση, είτε ανεπαρκή».
Από τις τοποθετήσεις Ρέγκλινγκ είναι ξεκάθαρο -ακόμα και σε όσους θα ήθελαν να διαβάσουν στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup δραστικές και άμεσες αποφάσεις για το χρέος- ότι οι όποιες αποφάσεις, «εφόσον χρειαστεί» όπως διαρκώς τονίζεται στη βάση του επίμαχου ανακοινωθέντος του συμβουλίου, θα λαμβάνονται εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα με το Μνημόνιο. Δραστικές αποφάσεις για το χρέος η Ευρώπη δεν φέρεται διατεθειμένη να λάβει πριν το 2018. Η μοναδική ελπίδα να γίνει κάτι δραστικό νωρίτερα φαίνεται να περνά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Περισσότερα εδώ.