Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ έκαναν τα πρώτα διστακτικά βήματα την περασμένη Παρασκευή (17 Ιουνίου) για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών των φαρμάκων.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η γήρανση του πληθυσμού, και οι νέες απειλές για την υγεία, έχουν θέσει τα δημόσια συστήματα υγείας των κρατών μελών υπό πρωτοφανή πίεση.
Οι καταναλωτές της ΕΕ είναι τώρα αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, όπως ελλείψεις φαρμάκων και προβλήματα προσβασιμότητας.
Οι υπουργοί Υγείας αναγνώρισαν ότι σε πολλές περιπτώσεις, υπήρξε αδυναμία της αγοράς, όπου η πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά βασικά φάρμακα κινδυνεύει από πολύ υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα τιμών, απόσυρση από την αγορά των προϊόντων που έχει λήξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ή όταν νέα προϊόντα δεν εισάγονται στις εθνικές αγορές λόγω επιχειρηματικών και οικονομικών στρατηγικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι μεμονωμένες κυβερνήσεις έχουν πολλές φορές περιορισμένη επιρροή σε τέτοιες περιστάσεις.
Τα κράτη μέλη έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσουν ποια φάρμακα αποζημιώνονται και σε ποια τιμή, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό των φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ. Όμως, οι υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες ότι το υφιστάμενο πολύπλοκο σύστημα τιμολόγησης μπορεί να μην είναι ισορροπημένη και ότι «δεν μπορεί να προωθεί πάντοτε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς και την κοινωνία».
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών (BEUC), τα ακριβά φάρμακα (δηλαδή αποτελεσματικές θεραπείες για την ηπατίτιδα C, σπάνιες ασθένειες και ορισμένες μορφές καρκίνου) απειλούν να “διαλύσουν” τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς για την υγεία.
Περισσότερα εδώ.