«Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής, το βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η προσφυγική κρίση», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Για πρώτη φορά έρχομαι εδώ απολύτως ικανοποιημένος με αυτό που πράττει η Ελλάδα και θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Ο κ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «Ευρώπη και Ελλάδα πάνε μαζί» και γι’ αυτό όπως είπε μετήλθε όλων των μέσων που είχε στη διάθεσή του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο Grexit.
«Τελικά κερδίσαμε έναντι αυτών που νόμιζαν εαυτούς ως μοναδικούς κατόχους της ευρωπαϊκής λογικής και ευρωπαϊκού πνεύματος», είπε ακόμα ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και τόνισε ότι και σε αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρξει αμφίδρομη αλληλεγγύη.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ Παυλόπουλος τόνισε ότι «όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει». Παράλληλα, ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης», προσθέτοντας «η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα».
Ο κ Παυλόπουλος ζήτησε τέλος να στηριχθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία που έχει συνάψει η ΕΕ με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, ενώ ευχήθηκε οι βρετανοί πολίτες να αποφασίσουν την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ.
Επαφές Γιούνκερ-Τσίπρα
Ακoλούθησαν οι επαφές του κ. Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Θα ήθελα οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό.
«Έρχομαι να κομίσω μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει περάσει το σημαντικό κάβο είπε και προσθεσε: «Δεν πρόκειται μόνο για πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά εκσυγχρονισμού».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά το φθινόπωρο, ο κ Γιούνκερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υποψη τους την ελληνική πραγματικότητα και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν αλλού. «Εγώ δεν είμαι φίλος των συλλογικών απολύσεων» πρόσθεσε.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ Τσίπρας είπε ότι «Όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς τον παραγωγικό επενδύτη και η κυβέρνηση υλοποιεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ Τσιπρας είπε ότι σήμερα που υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την EΕ, φάνηκε, πόσο κοντόφθαλμα και ανόητα ήταν τα σχέδια για Grexit.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των δεμσμεύσεών της και από την πλευρά τους οι εταίροι πρέπει να πράξουν το ίδιο και το πράττουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υλοποιηθεί η συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση του χρέους και να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για τη μέσο-μακροπρόθεσμη διαχείριση του.
Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουμε ζητήσει να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ τα 42 πρώτα έργα κόστους 5,4 δισ ευρώ.
Διαθέσιμο εδώ.