Το δημοψήφισμα της Πέμπτης στη Βρετανίας αναμένεται να διαιρέσει τις περιφέρειες της νησιωτικής χώρας. Η Σκωτία και οι μεγαλύτερες πόλεις αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και η επαρχία της Αγγλίας να ψηφίσει υπέρ της εξόδου.
Ο πρώην πρόεδρος του YouGov, Peter Kellner, το περιέγραψε πρόσφατα ως «επαρχιακή Αγγλία εναντίον Λονδίνου και Κελτών»
Οι «φιλοευρωπαϊκές περιφέρειες
Λονδίνο: Με 8,6 εκατ κατοίκους, το Λονδίνο είναι μια παγκόσμια πόλη και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ψηφίσει περίπου 60% υπέρ της παραμονής.
Το Λονδίνο είναι ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, και είναι ως επί το πλείστον υπέρ της ΕΕ. Είναι επίσης μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη, όπου το 37% του πληθυσμού έχει γεννηθεί σε ξένη χώρα.
Ο Ron Johnston από την Σχολή Γεωγραφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι περιοχές που είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της ΕΕ, είναι «τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη … άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία της Ευρώπης, που ασχολούνται με την ΕΕ, καλύτερα μορφωμένοι».
Οι άλλες πόλεις είναι παρόμοιες με το Λονδίνο, σύμφωνα με έρευνα της YouGov.
«Πολλές από τις φιλοευρωπαϊκές περιοχές είναι πανεπιστημιακές πόλεις – Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Γιόρκ και το Μπρίστολ,» τόνισε η εταιρεία δημοσκοπήσεων.
Σκωτία: Η Σκωτία είναι μακράν η πιο υποστηρικτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos MORI έδειξε ότι είναι στο 64%.
«Η Σκωτία είναι διαφορετική εν μέρει επειδή έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Ευρώπη, ιδιαίτερα με τη Γαλλία», δήλωσε ο Johnston.
«Η Σκωτία ήταν πάντα ελαφρώς πιο κοσμοπολίτικη».
Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα κατάφερε να αξιοποιήσει την υποστήριξη της Σκωτίας για την ΕΕ στην εκστρατεία της για την επίτευξη της ανεξαρτησίας, υποστήριξε.
«Λονδίνο, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία είναι πιθανό να είναι οι περιοχές πιο αντίθετες στο Brexit, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης για το Brexit πιθανό να δούμε να προέρχονται από την αγγλική ενδοχώρα», δήλωσε ο Charles Pattie από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
«Η Ουαλία φαίνεται ενδιαφέρουσα – όχι περισσότερο φιλο-Brexit όσο η Αγγλία, αλλά περισσότερο φιλο-Brexit από τη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία», πρόσθεσε.
Η αντιευρωπαϊκή ενδοχώρα
Επαρχιακή Αγγλία: Η καρδιά της υποστήριξης για το λεγόμενο Brexit είναι στην αγγλική ύπαιθρο. Αυτές είναι οι περιοχές που αισθάνονται ότι απειλούνται περισσότερο από τη μετανάστευση και την πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η αύξηση του πληθυσμού απειλεί τις λεγόμενες «πράσινες ζώνες» της υπαίθρου που περιβάλλουν τις μεγάλες πόλεις στη Βρετανία, έχει προειδοποιήσει η εκστρατεία υπέρ του Brexit.
«Η μαζική μετανάστευση θα δείτε τη γη της Πράσινης Ζώνης να αντικαθίσταται με δρόμους και συγκροτήματα κατοικιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια εισροή των ανθρώπων», δήλωσε ο Chris Grayling, ένας Συντηρητικός βουλευτής ο οποίος είναι ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων και υπέρμαχος της εξόδου από την ΕΕ.
«Τα υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης για το Brexit πιθανό θα προέλθουν από την ενδοχώρα της Αγγλίας – και ειδικά από τα ανατολικά και νότια παράλια και μέσα από τα Midlands (κεντρική Αγγλία) και μερικές από τις παλαιότερες βιομηχανικές πόλεις του βορρά», δήλωσε ο Pattie.
Αυτές οι περιοχές είναι οι πιο πεπεισμένες από το επιχείρημα ότι η μετανάστευση από την ΕΕ πιέζει τους μισθούς, ωθεί προς τα πάνω τις τιμές των κατοικιών, και κατακλύζει τα σχολεία και υπηρεσίες υγείας, δήλωσε ο Τζόνστον.
Παραθαλάσσιες πόλεις: Οι συνεχώς παρακμάζουσες πόλεις στις ακτές της Βρετανίας είναι οχυρά ευρωσκεπτικιστών, και πρωταρχική πηγή στήριξης του αντιματαναστευτικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Με λίγες εξαιρέσεις όπως το Μπράιτον, τα περισσότερα βρετανικά παραθαλάσσια θέρετρα παρακμάζουν», δήλωσε ο Johnston, καθώς οι άλλοτε δημοφιλείς προορισμοί υποφέρουν πλέον από την έλευση φθηνών αεροπορικών ταξιδιών.
Οι ιδιοκτήτες επιχείρησης και οι τουρίστες έχουν αντικατασταθεί από έναν γηρασμένο πληθυσμό, που συχνά είναι ανειδίκευτος.
Διαθέσιμο εδώ.