Το πλάνο της κυβέρνησής του για την «Δίκαιη Ανάπτυξη» και την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση» της χώρας με ορίζοντας πενταετίας, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης τα υπουργεία Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού, Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων και Περιβάλλοντος-Ενέργειας.
Ο κ.Τσίπρας ερμήνευσε τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη» ως προσπάθεια που δεν έχει σχέση με ό,τι σχεδίασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι «είναιχαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα αφήνοντας τα συντρίμια των συρρικνωμένων μισθών και συντάξεων, της υψηλής ανεργίας κυρίως στους νέους, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και την ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα».
Oπως τόνισε ο πρωθυπουργός «δεν θα βρέξει ανάπτυξη από τον ουρανό αν δεν σχεδιάσουμε και δεν δουλέψουμε σκληρά. Πρέπει σταδιακά να γίνει η ένταξη παραγωγικού δυναμικού που σήμερα βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας».
Εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. Δεν είχαμε την τύχη να δούμε πρωτοσέλιδη την είδηση, ότι στο πρώτο 5μηνο 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος είναι να ενταχθούν άλλοι 164.000 άνεργοι σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2016.
Αναλυτικότερα ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον «κύκλο» που κλείνει αυτές τις ημέρες για τη χώρα, εννοώντας την συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι με τους θεσμούς, την οποία «θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου».
Ως προτεραιότητες της κυβέρνησής του μέσα από αυτή τη συμφωνία-μνημόνιο ανέφερε:Να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση
Οπως αναμενόταν, έδωσε έμφαση στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα της συμφωνίας, καθώς «επιλέξαμε τα δύσκολα μέτρα να ληφθούν στο πρώτο έτος». Συνεπώς, όπως υποστήριξε, «με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ο πιο σημαντικός και δύσκολος κύκλος του προγράμματος».
Ως πιο σημαντική εξέλιξη, ανέδειξε την απόφαση του Εurogroup να επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τρόπο αντικειμενικό και δεσμευτικό. «Κερδίσαμε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή λιγότεροι πόροι για εξυπηρέτηση χρέους και περισσότεροι για κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη», πρόθεσε.
Περισσότερα εδώ.