Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (15 Ιουνίου).
Βασιζόμενη στην επιστήμη, η Επιτροπή παρουσίασε ένα πολυαναμενόμενο σύνολο κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ουσιών με ιδιότητες ενδοκρινικών διαταρακτών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και βιοκτόνων.
Τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου και τα προβλήματα γονιμότητας προσέλκυσαν την προσοχή των επιστημόνων για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, ζητώντας αυστηρή ρύθμιση των ουσιών, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης.
Πρόκειται για κατηγορία χημικών ουσιών που έχουν την ικανότητα να μιμούνται, να μπλοκάρουν ή να διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι ουσίες (τόσο φυσικές ουσίες όσο και χημικά προϊόντα) που μπορούν να τροποποιήσουν τη λειτουργία ενός ορμονικού συστήματος και να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου ή των ζώων.
Μόλις εγκριθούν τα κριτήρια, το κανονιστικό σύστημα της ΕΕ θα είναι το πρώτο σε όλο τον κόσμο που θα καθορίσει επιστημονικά κριτήρια για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Επιτροπής να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, είπε στην EurActiv.com πηγή της ΕΕ.
Υιοθέτηση του ορισμού του ΠΟΥ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα επιστημονικά κριτήρια βασίζονται στον ορισμό του ΠΟΥ για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, «για τον οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε το 2002 τους ενδοκρινικούς διαταράκτες ως εξής: Ως ενδοκρινικός διαταράκτης νοείται κάποια ουσία ή μείγμα που αλλοιώνει κάποια λειτουργία ή λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος και συνεπώς προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία σε έναν ανέπαφο οργανισμό ή τους απογόνους του, ή σε (υπο)πληθυσμούς ατόμων.
Προσέγγιση βάσει κινδύνου
According to the Commission, the ‘hazard-based’ approach of the Pesticides Regulation will be maintained, meaning that substances are banned on the basis of hazard, without taking into account exposure to the substance. On the other hand, a risk-based approach would also include exposure.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η προσέγγιση βάσει κινδύνων, που ακολουθείται στον κανονισμό περί φυτοφαρμάκων, θα διατηρηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση ουσιών θα αποφασίζεται με βάση τους κινδύνους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκθεση. Από την άλλη πλευρά, μια προσέγγιση βάσει του κινδύνου θα περιελάμβανε και την έκθεση.
Πιο απλά, μια κοινή αναλογία που χρησιμοποιείται προέρχεται από το ζωικό βασίλειο: ένα λιοντάρι αποτελεί εγγενώς κίνδυνο, αλλά ένα λιοντάρι που βρίσκεται με ασφάλεια υπό περιορισμό σε έναν ζωολογικό κήπο δεν παρουσιάζει επικινδυνότητα, καθώς δεν υπάρχει έκθεση.
Η απόφαση αυτή θα ικανοποιήσει πιθανότατα χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες επιμένουν σε μια προσέγγιση που «βασίζεται στις εγγενείς ιδιότητες του κινδύνου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την δραστικότητα» της ουσίας.
Από την άλλη πλευρά, μια προσέγγιση αποκλειστικά «βάσει κινδύνου» είναι ενάντια στη θέληση της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων.
Περισσότερα εδώ.