Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την ΕΕ ότι υποστηρίζει έμμεσα επιθέσεις σε πρόσφυγες από λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας, λόγω της συνεργασίας του μπλοκ με τις αρχές της χώρας.
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστεί με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης για τη μεταναστευτική πολιτική βλάπτει τους πρόσφυγες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες (14 Ιουνίου). Είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι επ ‘αόριστον κρατούνται σε καταστροφικές συνθήκες στις φυλακές της Λιβύης και υποφέρουν κάτω από τη συστηματική κακομεταχείριση από το προσωπικό ασφαλείας.
«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να σκέφτεται καν για συμφωνίες συνεργασίας στο μεταναστευτικό με τη Λιβύη εάν προκύπτουν, άμεσα ή έμμεσα, τέτοιες συγκλονιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα δείξει ότι είναι πρόθυμη να αποτρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το να έρθουν στην ήπειρο σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος πλέον, με τα ανθρώπινα δικαιώματα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα”, δήλωσε η Magdalena Mughrabi, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Τον περασμένο μήνα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν επιχείρηση “Σοφία”, μια αποστολή κατά της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου, για άλλη μια χρονιά. Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία της με την ακτοφυλακή της Λιβύης, την ανταλλαγή πληροφοριών για δημοφιλείς διαδρομές και την κατάρτιση τοπικού προσωπικού.
Στα μέσα Μαΐου, η επιτροπή Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΕΕ εξέδωσε καταδικαστική ετυμηγορία σχετικά με την επιχείρηση. Αυτή η νέα κριτική ρίχνει μια ακόμη σκιά σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική.
Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε 90 άτομα στις ιταλικές περιοχές της Πούλια και της Σικελίας που είχαν επιβιώσει από το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη. Τουλάχιστον 20 από αυτούς ανέφεραν σοβαρή κακοποίηση, πυροβολισμούς και βασανιστήρια από το Λιβυκή ακτοφυλακής ή στο κέντρο κράτησης. Σε μία περίπτωση, η ακτοφυλακή φέρεται να αρνήθηκε να διασώσει μια βάρκα με 120 άτομα.
Στη Λιβύη, η παράνομη μετανάστευση τιμωρείται αυστηρά. Όποιος πιάνεται χωρίς χαρτιά συχνά κρατείται επ ‘αόριστον.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), 2.100 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει κατά το πρώτο εξάμηνο για το 2016 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία. Περισσότεροι από 49.000 έχουν επιβιώσει, οι περισσότεροι εκ των οποίων διασώθηκαν από τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα εμπορικά πλοία.
Στα κέντρα κράτησης της Λιβύης, η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια είναι συχνά. Το Νοέμβριο του 2015, ο ΟΗΕ έκανε καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της Λιβύης.
Διαθέσιμο εδώ.