Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης που εισάγονται από μεμονωμένα κράτη μέλη ή ομάδες κρατών ήταν πιο αποτελεσματικά από τη δράση της Επιτροπή. Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Zoltán Kovács, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις θέσεις της χώρας του για τη μετανάστευση.
Ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ουγγαρία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τη Συρία, έχει πέσει στην 3η, 4η ή ακόμη και 5η θέση, ανάλογα με την ημέρα, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι έρχονται από άλλες περιοχές του κόσμου, και ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μια κρίση προσφύγων, αλλά ένα θέμα μαζικής μετανάστευσης, είπε ο αξιωματούχος.
Παρά τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, η πίεση είναι ακόμα εκεί, και η Ουγγαρία έχει δεχτεί 15.000 πρόσφυγες φέτος, παρά τα προληπτικά μέτρα στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της περίφραξης, είπε ο Kovács.
Ο Ούγγρος αξιωματούχος δήλωσε ότι αν η «βαλκανική οδός» είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αυτό δεν οφείλεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σταματήσει τους μετανάστες πριν φτάσουν τα ελληνικά νησιά, αλλά στη δική της πρωτοβουλία και στα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από μεμονωμένα κράτη μέλη, καθώς και των κοινών μέτρων μιας ομάδας κρατών της ΕΕ και επίδοξων κρατών μελών.
«Η συνεργασία με την πΓΔΜ και τη Σερβία ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνολική προσέγγιση της ΕΕ», δήλωσε ο Kovács. «Οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί χειρισμού της κρίσης δεν προέρχονται τόσο από την κοινή ευρωπαϊκή ή περισσότερο ευρωπαϊκή απάντηση, αλλά από τις προσπάθειες των κρατών μελών», επανέλαβε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική διαμάχη μεταξύ των κρατών μελών ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να εφαρμόσουν τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και της Σένγκεν και εκείνων που είχαν συνθηκολογήσει και επέτρεψαν ροές μεταναστών προς την ΕΕ χωρίς κανέναν έλεγχο. Είπε ότι στη Γερμανία υπάρχουν «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι που εξακολουθούν να μην έχουν ταυτοποποιηθεί.
Διαθέσιμο εδώ.