Νομιμοποιήθηκε η χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους τη Δευτέρα (13 Ιουνίου) στην ΠΓΔΜ ενώ 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την εκπόνηση εθνικού σχεδίου και για την Ελλάδα.
Μέχρι τώρα 13 ευρωπαϊκά κράτη έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη όπως η Αυστρία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία.
Φάρμακα που περιέχουν λιγότερο από 0,2 τοις εκατό σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), κύριο ψυχοτρόπο συστατικό του φυτού, μπορεί τώρα να συνταγογραφείται από τους γιατρούς και να πωλείται στα φαρμακεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής του οργανισμού φαρμάκων της πΓΔΜ Μαρία Νταρκόφσκα-Σεραφιμόφσκα.
«Αυτό θα βοηθήσει έναν τεράστιο αριθμό πολιτών που δίνουν μάχη με σοβαρές ασθένειες και έχουν ανάγκη για θεραπεία με τη χρήση προϊόντων της φύσης», δήλωσε η Νταρκόφσκα-Σεραφιμόφσκα.
Τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς που έχουν προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καρκίνο, την σκλήρυνση κατά πλάκας και την επιληψία.
Τα προϊόντα που προέρχονται από μαριχουάνα, ωστόσο, θα είναι προσβάσιμα μόνο υπό την εποπτεία των γιατρών και με ιατρική συνταγή.
«Δεν είναι αντικατάσταση της ιατρικής περίθαλψης”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νίκολα Τοντόροφ.
Άλλη χρήση της μαριχουάνας παραμένει παράνομη βάσει του δικαίου της χώρας.
36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εθνικό σχέδιο
Στο μεταξύ 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν.
Με ερώτησή τους καλούν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να αρχίσει ένας διάλογος σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο για το ζήτημα αυτό.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, ζητούν επίσης να πληροφορηθούν ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, στο κείμενο της ερώτησής τους παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το Ισραήλ από το 2007 έχει νομιμοποιήσει την ιατρική εφαρμογή της κάνναβης και πολλές εταιρείες με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν ετησίως τόνους για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε πολλά κράτη, όπως στις ΗΠΑ και στην Ιταλία, για να μειωθούν τα έξοδα εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη, το κράτος αποφάσισε το 2015 την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης από τον στρατό για εγγεγραμμένους ασθενείς.
Περισσότερα εδώ.