Στα κίνητρα και τις πιθανές ισλαμιστικές επαφές του δράστη που δολοφόνησε τουλάχιστον 50 ανθρώπους σε γκέι μπαρ της Φλόριντα εστιάζει πλέον οι έρευνα των αμερικανικών Αρχών.
Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό μέσω του ειδησιογραφικού πρακτορείου που ελέγχει, του Amaq, ισχυριζόμενο ότι η επίθεση διαπράχθηκε από «μαχητή του». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σφαγής ο δράστης κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης 911 και δήλωσε πίστη στη τζιχαντιστική οργάνωση.
Ωστόσο, με διαρροές που έχουν κάνει σε πολλά μέσα ενημέρωσης, αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι έως τώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο δολοφόνος, ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, έχει οιαδήποτε άμεση σχέση ή επαφή με το ISIS.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό ενορχηστρώθηκε από το ISIS ή συνδέεται με το ISIS», δήλωσε αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο πρακτορείο Reuters. «Εξ όσων γνωρίζουμε ως τώρα, η πρώτη απευθείας επαφή του [με την οργάνωση] ήταν ο όρκος πίστης που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της σφαγής».
Αξιωματούχοι που μελέτησαν το τηλεγράφημα ανάληψης ευθύνης του ISIS δήλωσαν στη «Wall Street Journal» πως το κείμενο δεν περιέχει καμία ένδειξη ότι η οργάνωση είχε πρότερη γνώση για την επίθεση, ή ότι κατηύθυνε τον Ματίν. Στο τηλεγράφημα άλλωστε δεν γίνεται καμία αναφορά για προετοιμασία της ενέργειας από την πλευρά του ISIS.
Το Ισλαμικό Κράτος τείνει να αναλαμβάνει την ευθύνη για εντυπωσιακές επιθέσεις, δίνοντας πολλές φορές υπερβολικούς απολογισμούς. Στην περίπτωση του Ορλάντο, κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς, ενώ τα θύματα είναι 50.
Ένα σενάριο που μελετούν σοβαρά οι Αρχές θέλει τον Ματίν να ριζοσπαστικοποιήθηκε υπό την έμπνευση του ISIS, το οποίο συχνά καλεί τους υποστηρικτές του ανά τον κόσμο να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση. Το τελευταίο κάλεσμα για τέτοιες επιθέσεις «μοναχικών λύκων» έγινε πριν από δύο εβδομάδες, ενόψει της έναρξης του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Όπως μεταδίδουν οι «New York Times», αυτή φαίνεται να είναι κυρίαρχη εικασία για το ζευγάρι που δολοφόνησε 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο του 2015.
Ο 29χρονος Ματίν είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, γόνος μεταναστών από το Αφγανιστάν, και ήταν μόνιμος κάτοικος της Φλόριντα. Η πρώην σύζυγός του τον έχει περιγράψει ως συναισθηματικά ασταθή και βίαιο, όμως τα τελευταία εννέα χρόνια εργαζόταν ως ένοπλος φρουρός για τη μεγάλη εταιρεία ασφαλείας G4S, έχοντας περάσει επιτυχώς δύο εσωτερικές αξιολογήσεις, η πιο πρόσφατη το 2013.
Ο Ματίν είχε ερευνηθεί δύο φορές από το FBI, το 2013 και το 2014, χωρίς όμως να προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες. Η πρώτη έρευνα έγινε μετά από καταγγελίες συναδέλφων του ότι με σχόλιά του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως έχει δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το υπαρχηγό του γραφείου του FBI στο Ορλάντο, πράκτορες ερεύνησαν ενδελεχώς την υπόθεση και μίλησαν δύο φορές με τον Ματίν, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο στοιχείο που να δίνει βάση σε τυχόν υποψίες.
Ο μελλοντικός μακελάρης βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Αρχών τον επόμενο χρόνο, λόγω πιθανής σχέσης του με τον Μονέρ Μοχάμεντ Αμπού Σαλχά, έναν άνδρα από τη Φλόριντα που διέπραξε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία. Όμως οι πράκτορες του FBI συμπέραναν ότι η επαφή μεταξύ των δύο ανδρών ήταν ελάχιστη και δεν συνιστούσε αιτία ανησυχίας.
Η σφαγή στο γκέι κλαμπ Pulse στο Ορλάντο είναι η πλέον πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ, και η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Διαθέσιμο εδώ.