Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα (6 Ιουνίου) ότι οι διακυβερνητικές συμφωνίες φυσικού αερίου μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο από την Επιτροπή πριν από την υπογραφή τους. Για τις διακυβερνητικές συμφωνίες που δεν αφορούν το φυσικό αέριο θα εφαρμόζεται μια απλούστερη διαδικασία.
Σε συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών έδωσε το πράσινο φως σε μια συμφωνία που προετοιμαζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο και η οποία πυροδοτήθηκε από τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που ήταν υπό την αιγίδα της Gazprom.
Ήδη από το Δεκέμβριο του 2013, η εκτελεστική εξουσία είχε διαπιστώσει ότι οι διμερείς συμφωνίες για την κατασκευή του South Stream – που συνάπτονται μεταξύ της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, τη Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αυστρίας – ήταν όλες κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ. Ο αγωγός South Stream ακυρώθηκε το Δεκέμβριο του 2014.
Η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της ΕΕ παραμένει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, λόγω των εντάσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβαίνει σε αξιολόγηση των διακυβερνητικών συμφωνιών φυσικού αερίου πριν από την υπογραφή. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή, τόσο πριν από την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των συμφωνών.
Η συμφωνία ανοίγει την πόρτα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την τελική έγκριση της πρότασης.
Επιπλέον, το Συμβούλιο συζήτησε τις αλλαγές στον κανονισμό σχετικά με τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Η Επιτροπή διαπίστωσε το 2014 ότι η Νοτιανατολική Ευρώπη και τα κράτη της Βαλτικής εξακολουθούν να παραμένουν ευάλωτα σε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με αέριο.
Οι κυριότερες αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή περιλαμβάνουν υποχρεωτικά περιφερειακά σχέδια προληπτικής δράσης και σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς και την υποχρεωτική αρχή της αλληλεγγύης σε ακραίες καταστάσεις. Σύμφωνα με την αρχή της αλληλεγγύης, οι χώρες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους ευάλωτους καταναλωτές γείτονές τους ακόμη και υπεράνω των δικών τους αναγκών.
Οι υπουργοί συμφωνούν ότι είναι αναγκαία η περιφερειακή συνεργασία, αλλά δεν υπήρχε συναίνεση επί της πρότασης της Επιτροπής για τη θέσπιση προκαθορισμένων περιφερειακών ομάδων μεταξύ των κρατών. Ειδικότερα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Αυστρία προέβαλαν εναλλακτικές προτάσεις. Αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν ότι οι εθνικές αξιολογήσεις κινδύνου μπορούν να χειριστούν καλύτερα τις περιπτώσεις διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.
Διαθέσιμο εδώ.