Αλλαγές στο χαοτικό καθεστώς θεωρήσεων της ΕΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με προσφιλέστερους τους τομείς της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σύστημα της ΕΕ για την μπλε κάρτα, που εγκρίθηκε το 2009 και έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και μη ελκυστικό μέχρι σήμερα. Η ύπαρξη περιοριστικών προϋποθέσεων εισδοχής, καθώς και παράλληλων κανόνων, όρων και διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο, έχει περιορίσει τη χρήση του. Μόνο το 31% των μεταναστών με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο σε χώρες του ΟΟΣΑ επέλεξε ως προορισμό του την ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν προσόντα επιλέγουν άλλους προορισμούς, οι οποίοι ανταγωνίζονται οικονομικά την ΕΕ. Μεταξύ του 2012, όταν οι πρώτες άδειες δόθηκαν, και του 2014, μόνο 30.480 μπλε κάρτες εγκρίθηκαν. Η Γερμανία ενέκρινε κοντά στο 90% αυτών των θεωρήσεων.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το πρόγραμμα « μη ελκυστικό, άγνωστο και κατακερματισμένο» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες (7 Ιουνίου) στο Στρασβούργο.
Πρόσφυγες που ζουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα. Όμως, η εκτελεστική εξουσία επιμένει ότι το πρόγραμμα θα έχει ως στόχο τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες και δεν θα αντικαταστήσει τα προγράμματα για τους αιτούντες άσυλο. «Αυτό δεν είναι για την υποστήριξη εκείνων που είναι ευάλωτοι», είπε ο Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εταιρείες αγωνίζονται πλέον για την πλήρωση θέσεων εργασίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Οι χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν οι ίδιες εάν θα εγκρίνουν την έκδοση βίζας και σε ποιες ς αιτήσεις θα δώσουν προτεραιότητα ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται.
Περισσότερα εδώ.